Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta: Läntisen ohikulkutien varret ankeudesta unelma-alueeksi

Läntinen ohikulkutie Partolan liittymien ja Nelitasoristeyksen välillä vaikuttaa vähintään tuhansien ihmisten arkeen, terveyteen, hyvinvointiin, turvallisuuteen ja talouteen Partolassa, Härmälässä, Härmälänsaaressa ja Rantaperkiössä.

Alueelle rakennetaan paljon ja tiiviisti uutta asutusta sekä laajoilta alueilta asiakkaita houkuttelevia palveluita. Lisäksi seudulla on teollisuutta. Ratikkareitti lisää kiinnostavuutta ja panostuksia alueeseen.

Läntinen ohikulkutie on yksi Suomen vilkkaimmista. Liikennevirta on jatkuvaa ja useiden vuorokauden tuntien ajan ruuhkaista. Liikenne aiheuttaa lähialueilleen monenlaisia päästöjä. Niiden haittojen torjumiseksi tarkoitetut aidat ja aidanteet ovat ajalta, jolloin liikenne on ollut leppoisaa, harvaa ja talvet ovat olleet talvia, jolloin nastarenkaat ovat olleet perusteltuja.

Nykyisin melu on jatkuvaa. Lisäksi tien käytön synnyttämä pöly ja ajoneuvojen päästöt leviävät esteettä vallitsevan ilmavirran mukana tuhansien ihmisten hengitettäväksi. Pöly tunkeutuu ilmanvaihdon mukana sisätiloihin, joissa se heikentää hengitysilman laatua ja takertuu pintoihin ja rakenteisiin.

Hienoisista hiukkasista, joissa on paljon ominaispintaa, syntyy pölyä, joka tarttuu ulkorakenteisiin ja nopeuttaa niiden huollon sekä korjauksen tarvetta. Ilmeisen hapan pöly kasvattaa sammalta ja levää myös viheralueille, puutarhoihin, pihoille ja parvekkeille.

Maallikkona ajattelen, että tien aiheuttamat ongelmat ovat vakavia. Ne haittaavat kansalaisten turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia niin merkittävästi, että ongelmat on syytä ratkaista viipymättä.

Liikennevirta kasvaa ja vaikka autot vaihtuvat vähäpäästöisempiin, ongelmat lisääntyvät. Ratkaisu on yksinkertainen, helppo toteuttaa, kestävä, taloudellisesti järkevä ja parantaa elämänlaatua. Lisäksi se vaikuttaa alueen hiilineutraaliuteen merkittävästi.

Tässä ratkaisu. Ensiksi ongelmatielle asennetaan uuden keskieurooppalaisen mallin mukaiset, kattavat meluaidat.

Samalla alueelle aloitetaan massiiviset kasvien istutukset. Istutuksia lisätään määrätietoisesti kaikkialle, yksityisiin ja julkisiin kohteisiin pihoille, patioille, parvekkeille ja yritysten sekä yksityisten katoille.

Markku Urhonen

Härmälä