Lukijalta: Läntinen ohikulku linjattiin poliittisella katsannolla

Lukijalta

Markku Urhonen kirjoitti kiitettävän huomionsa monella tapaa tärkeän Tampereen läntisen ohikulkutien vaikutuksista luontoon ja ihmisiin.

Puuttumatta niin sanottuihin melu- ja pölyvaikutuksiin, pidän oikeana kertoa seuraavaa: kun ohikulkutielinjaus tehtiin, määräsi sen paikaksi poliittinen katsanto.

Idässä alkuperäinen linjaus kaavailtiin Aitovuoren eteläpuolelta Kangasalan Suopellon tienoille. Metsälinjauksen itäpäässä odotti Orivesi. Linjaus jatkui etelälounaissuuntaan siten, että se kulkeutui Linnainmaan tienoilta Hankkion haminoille ja edelleen niin, että se olisi jakanut sillalla Lahdesjärven ja Särkijärven.

Sitten sen kuviteltiin kulkeutuvan Peltolammin eteläpuolitse Salomaan kautta Rajaniemeen ja alennetulla nopeudella Pyhäjärven poikki Kalkun länsipuolitse Myllypuroon ja edelleen Ylöjärven suuntaan.

Päävaihtoehtoja oli ensi alkuun yksi, nimittäin luoteeseen Metsäkylään.

Sieltähän sitten linjauksen piti kulkeutua Hämeenkyröön. Tiedä tuliko reitti selväksi?

Nyt voi aivan hyvin – en sano nykyaikaisesti, että nyt ”täytyy – miettiä tehtyjä koukeroita, joissa jo mainittu katsanto määräsi missä mennään. Politiikka myös määrää kaavoituksen, jossa ei läheskään aina otettu huomioon noita mainittuja epäkohtia.

Kirjoittaja esittää ensiksi asennettavaksi keskieurooppalaisen mallin mukaisia kattavia meluaitoja. Hän esittää myös, että samalla tehdään massiivisia istutuksia kaikkialle julkisiin ja yksityisiin kohteisin ja että myös pihat, patiot, parvekkeet, sekä yritysten ja yksityisten katot saavat istutuksia.

Kun tie nyt on siinä missä on kerron, että tielaitos yhdessä A-tien (jonka ansiokkaat vetomiehet olivat Toimi Tarkiainen, Jarmo Kuivanen ja Leo Seppänen) kanssa teki konstruointityön lisäksi paljon työtä saadakseen tie- ja maisema-arkkitehtuurin esteettisyyden paremmaksi. Se, että tieympäristön osuus jäi vajaaksi, ei taatusti ole tekijöiden vika!

Lauri Ruippo

Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 10. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.