Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Läntinen ohikulku linjattiin poliittisella katsannolla

Markku Urhonen kirjoitti kiitettävän huomionsa monella tapaa tärkeän Tampereen läntisen ohikulkutien vaikutuksista luontoon ja ihmisiin.

Puuttumatta niin sanottuihin melu- ja pölyvaikutuksiin, pidän oikeana kertoa seuraavaa: kun ohikulkutielinjaus tehtiin, määräsi sen paikaksi poliittinen katsanto.

Idässä alkuperäinen linjaus kaavailtiin Aitovuoren eteläpuolelta Kangasalan Suopellon tienoille. Metsälinjauksen itäpäässä odotti Orivesi. Linjaus jatkui etelälounaissuuntaan siten, että se kulkeutui Linnainmaan tienoilta Hankkion haminoille ja edelleen niin, että se olisi jakanut sillalla Lahdesjärven ja Särkijärven.

Sitten sen kuviteltiin kulkeutuvan Peltolammin eteläpuolitse Salomaan kautta Rajaniemeen ja alennetulla nopeudella Pyhäjärven poikki Kalkun länsipuolitse Myllypuroon ja edelleen Ylöjärven suuntaan.

Päävaihtoehtoja oli ensi alkuun yksi, nimittäin luoteeseen Metsäkylään.

Sieltähän sitten linjauksen piti kulkeutua Hämeenkyröön. Tiedä tuliko reitti selväksi?

Nyt voi aivan hyvin – en sano nykyaikaisesti, että nyt ”täytyy – miettiä tehtyjä koukeroita, joissa jo mainittu katsanto määräsi missä mennään. Politiikka myös määrää kaavoituksen, jossa ei läheskään aina otettu huomioon noita mainittuja epäkohtia.

Kirjoittaja esittää ensiksi asennettavaksi keskieurooppalaisen mallin mukaisia kattavia meluaitoja. Hän esittää myös, että samalla tehdään massiivisia istutuksia kaikkialle julkisiin ja yksityisiin kohteisin ja että myös pihat, patiot, parvekkeet, sekä yritysten ja yksityisten katot saavat istutuksia.

Kun tie nyt on siinä missä on kerron, että tielaitos yhdessä A-tien (jonka ansiokkaat vetomiehet olivat Toimi Tarkiainen, Jarmo Kuivanen ja Leo Seppänen) kanssa teki konstruointityön lisäksi paljon työtä saadakseen tie- ja maisema-arkkitehtuurin esteettisyyden paremmaksi. Se, että tieympäristön osuus jäi vajaaksi, ei taatusti ole tekijöiden vika!

Lauri Ruippo

Tampere