Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Koronavirus ravistelee USA:n terveydenhuoltoa – "On paljon kansalaisia, joille koronaan sairastuminen voi merkitä kuolemantuomiota"

USA:n terveydenhuoltoa on tutkittu paljon. Vertailussa 20 rikkaan OECD-maan kesken USA:ssa on suurin lapsikuolleisuus. Tämä tulos saadaan siitä huolimatta, että USA käyttää terveydenhuoltoon huomattavasti enemmän rahaa kuin mikään muu maa.

USA käyttää bruttokansantuotteestaan noin 16–17 prosenttia terveydenhuoltoon, kun vastaava luku esimerkiksi meillä Suomessa on noin kahdeksan prosenttia. Suuresta panostuksesta huolimatta USA:n elinajanodote on alhaisempi kuin muissa teollisuusmaissa, myös meillä Suomessa. Samalla myös terveydenhuollon kattavuus on alhainen.

USA:n mallia kutsutaan liberaaliksi hyvinvointimalliksi. Se on markkinapohjainen toimintatapa. Bisnes on siinä keskeisellä sijalla. Yksityiset terveydenhuoltoyhtiöt ja vakuutusyhtiöt pyörittävät sitä. Se on kallis malli, jonka tuottama hyvinvointi jää monilta osin vajaaksi. Laaja lapsikuolleisuus ja köyhien huono asema ovat tästä esimerkkejä. Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus eivät liberaalissa markkinapohjaisessa mallissa toteudu kattavasti.

USA: n mallin ongelmat nousevat esiin, kun koronavirus haastaa sen. Köyhien tilanne on erityisen haavoittuvainen, jos ja kun heillä ei ole vakuutusta. Koronatestit maksavat USA:ssa jopa 1000 dollaria ja kymmenen päivän tehohoito 100 000 dollaria. On paljon kansalaisia, joille koronaan sairastuminen voi merkitä kuolemantuomiota.

Presidentti Donald Trump on rakentanut hätäapupakettia amerikkalaisille. Tämä voisi mahdollistaa ainakin ilmaiset koronatestit niille, joilla ei ole vakuutusta. Trump pyrkii luomaan päälle kaatuvassa kriisitilanteessa projektikohtaisesti liittovaltion rahoilla julkisen terveydenhuollon. Mutta riittääkö tämä estämään katastrofin? Amerikkalaiset tuntuvat ajattelevan, että ei riitä. Aseiden myynti on lisääntynyt rajusti koronavirusepidemian laajentuessa.

Pohjoismaiden valttikortti koronaviruksen torjumisessa on toimiva kaikkia kansalaisia oikeudenmukaisesti kohteleva julkiseen toimintaan nojaava hyvinvointimalli. Hyvinvointimallimme kehittämisen suuntana tulisi jatkossakin olla universaalin mallin kehittäminen, ei sen purkaminen. Tässä asiassa USA:n huonoista kokemuksista kannattaa ottaa oppia.