Lukijalta: Sama palkka ja eläke kaikille poikkeusoloissa – "Miten tällainen on mahdollista?"

Suomalainen poikkeustilalainsäädäntö ei näytä olevan ajan tasalla. Samaan aikaan viranomaiset ja lainsäätäjät kuitenkin vakuuttavat, että tilanteita on harjoiteltu etukäteen. Miten tällainen on mahdollista?

Poikkeustilanteessa pitää pystyä tekemään vaikuttavia päätöksiä nopeasti. Perusoikeudet eivät voi olla ykkösasia laajassa yhteiskunnallisessa kriisissä tai sotatilanteessa. Poikkeustilassa pitää pystyä jopa poikkeamaan perustuslaista, mikäli maan etu tai turvallisuus niin vaatii.

Valtion, kuntien ja monien yritysten talous on aivan kuralla pandemian jäljiltä. Siirtymällä poikkeusoloissa määräajaksi samapalkkaisuuteen ja samaeläkkeisyyteen vähennettäisiin tuntuvasti valtion ja kuntien menoja ja helpotettaisiin yritysten rahoitustilannetta.

Poikkeusjärjestelyt palkkauksessa kaventaisivat tuloeroja ja auttaisivat ihmisiä ja yrityksiä selviytymään taloudellisesti pandemiasta. Velaksi eläminen ei ole ratkaisu. Se siirtää ongelmanratkaisun vain toiseen ajankohtaan.

Pasi Toivonen

varhaiskasvatuksen lastenhoitaja

Tampere

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut