Pääkirjoitus: Vaalikone yhä tärkeämpi

Petteri Mäkinen

Tamperelaisen vaalikone on nyt avattu.

Kiitetään ensiksi ehdokkaita. Vaalikoneen kävi täyttämässä sen avautumiseen mennessä yli 150 Pirkanmaan vaalipiirin kansanedustajaehdokasta eli pitkälti yli 80 prosenttia ehdokkuudestaan tähän mennessä kertoneista.

Erityinen kiitos pitää antaa siitä, että ehdokkaat ovat perustelleet, taustoittaneet ja avanneet vastauksiaan ansiokkaasti. Tamperelaisen vaalikoneessa on paljon äänestäjää tärkeässä päätöksessä helpottavaa tietoa. Äänestäjän kuluttajansuoja paranee tämän viitseliäisyyden takia varmasti.

Ehdokkaiden halukkuus panostaa vaalikoneen täyttämiseen kertoo sen, että vaalikoneiden aika ei ole todellakaan ajanut niiden ohi.

Suomeen ensimmäiset vaalikoneet tulivat 1990-luvun lopulla. Kun tultiin 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle, hätäisimmät olivat jo kuoppaamassa vaalikoneet. Uutuudenviehätys kuitenkin vaihtui monelle yllätykseksi vakiintuneeseen asemaan suomalaisten vaaliprosessissa.

Vieläkin moni ylenkatsoo vaalikoneita. Tähän ei olisi syytä. Tuoreen tutkimuksen mukaan viime eduskuntavaaleissa peräti 54 prosenttia 18–24-vuotiaista vastaajista ilmoitti, että vaalikoneet vaikuttivat ehdokkaan valitsemiseen ratkaisevasti tai paljon. Meillä tulee jo nyt sellaisia keski-ikäisiä äänestäjäryhmiä, jotka ovat koko äänestyshistoriansa käyttäneet vaalikonetta, totesi Vaalikone 2020 -tutkimusta tekevä Sami BorgTamperelaiselle tammikuussa. Borg uskoo, että pelkästään tästä syystä vaalikoneiden merkitys tulee kasvamaan.

Viimeisen vuosikymmenen aikana järjestöjen ja muiden edunvalvontatahojen vaalikoneet ovat lisääntyneet. Niiden tehtävä on nostaa esille tekijän kannalta tärkeitä teemoja. Vaalikoneet ovat olleet Suomessa alusta asti ennen kaikkea uutismedian projekti. Vaalikoneet ovat osa journalismia. Perustehtävä sopivan ehdokkaan löytymisen auttamiseksi on kuitenkin otettu vakavasti.

Tamperelaisessa vaalikone näkyy vahvasti sekä painetun lehden että tamperelainen.fi:n juttutarjonnassa vaalien alla. Tervetuloa mukaan!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu