Pääkirjoitus: Taas uusi sote hakuun

Petteri Mäkinen

Soten kaatumista on pureskeltu nyt viikko.

Hallituksen uudistuspaketissa oli kaksi isoa käytännön poliittista ongelmaa. Ensinnäkin, se oli liian suuri läpivietäväksi neljän vuoden hallituskauden aikana. Toiseksi, se paljastui kansankin silmissä siksi, mitä olikin eli kokoomuksen (valinnanvapaus) ja keskustan (maakuntauudistus) poliittiseksi kaupaksi.

Kun kausi eteni, alkoi entistä useampi arvella tulleensa petetyksi, opposition räkytys löysi kaikupohjaa, vaalien lähestyessä paineet kasvoivat myös hallituksen sisällä ja – lopulta – rakennelma kaatui. Sivutuotteena meni lähes täysinpalvellut hallituskin.

Tämä on nyt menneisyyttä Virkeimmät rakentavat tulevaisuutta jo sote-rauniolle. Tässä porukassa ovat Tampere ja Pirkanmaan – niin kuin pitääkin.

Kun soten kylkeen poliittisena sivutuotteena pakkokiinnitetty maakuntamalli on kuopattu, visioidaan tulevaisuutta taas kuntapohjaisille palveluille. Pirkanmaalla halutaan lähteä selvittämään palvelujen kokoamista nykyistä laajempaan kuntien yhteistyöhön pohjautuvaan malliin.

Uusi hallitus linjaa mihin suuntaan edetään, mutta aktiivisuus kannattaa jo nyt. Tämä on mahdollisuus ennen kaikkea vahvoille kaupunkiseuduille näyttää, mihin suuntaan kasvu-Suomessa kannattaisi edetä.

Uudistustarpeen taustalla olleet yhteiskunnalliset tarpeet jäivät poliittisten intressien jalkoihin ja kokonaisuus muuttui liian monimutkaiseksi, arvioi pormestari Lauri Lyly (sd.). Lylyn mukaan soten kanssa pitää palata juurille ja päätavoitteisiin eli ihmisten oikeuteen tasa-arvoiseen hoitoon ja sote-kustannusten kasvun hillitsemiseen. Hyödyllisiä muistutuksia.

Otetaan silti skeptikon näkökulma loppuun. Poliittisia realiteetteja ei voi unohtaa. Pirkanmaalla kunnallisetkin sote-uudistukset pitää ajaa läpi ainakin valtuustoissa, mahdollisesti myös PSHP:n ja maakunnan poliittisissa luottamuselimissä. Niissä pätevät samat lainalaisuudet ja vastakkainasettelut kuin valtakunnanpolitiikassa. Pirkanmaa on maakuntana kuin Suomi pienoiskoossa. Vetovoimaisen keskustan ja hiipuvien reuna-alueiden intressit ovat erilaiset. Hyvällekin sovittelijalle on edessä iso urakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.