Vammaisuus voi olla myös rikkaus

Lukijalta

Valitettavan usein me – niin sanotut terveet – suhtaudumme vammaiseen henkilöön epäilevästi, usein myös erittäin tahdittomasti ja huonoa käytöstä osoittavasti.

Tämä riippuu usein myös vamman laadusta. Vamma voi näkyä ulospäin tai se on kätkössä niin, että se ei ”herätä huomiota”. Vamma voi olla synnynnäinen tai se voi olla tapaturmasta tai sairaudesta aiheutunut.

On myös niin, että on jouduttu tekemään erittäin vaikea kirurginen toimenpide, ja sillä on saatu pelastettua ihmishenki.

Vammainen sanana on ainakin meillä Suomessa vielä määriteltynä joksikin ihmeelliseksi peikoksi, joihin ei osata suhtautua ihmisarvoisella tavalla.

Jos vamma on näkyvä, lapset osoittavat sormella ja aikuiset jopa pysähtyvät ihmettelemään suu auki.

Lapset eivät asiaa ymmärrä, jos te vanhemmat ette näistä asioista lapsellenne kerro.

Vai onko niin, että ette osaa kertoa tai ette halua? Oletteko koskaan ajatelleet, että vamman lisäksi, pärjätäkseen tässä yhteiskunnassa, vammaiselta vaaditaan vahvaa itsetuntoa, kestääkseen kaikki osoittelut ja ihmettelyt? Oletteko koskaan ajatelleet, että minä tahansa hetkenä voi tapahtua jotain peruuttamatonta ja olette itse vammautunut? Kannattaisi ajatella.

Tiedän: usein on niin, että kun on menettänyt jotain, saa tilalle jotain arvokasta. Saa tilalle sitä, mitä meillä terveillä ei ole. Saa tilalle sen mikä elämässä on tärkeintä. Saa tilalle todellisen elämisen tunteen. Poistuu kiire, poistuu rahan ja maallisen perässä juokseminen.

Usein tilalle tulee aito välittäminen ja kaikista tunteista suurin: on aikaa rakastaa. On saanut elämälle uuden ja rikkaamman alun.

Rauno O Lehtonen

Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.