Pääkirjoitus: Hyvää EU-päivää, EU-kansalainen

Petteri Mäkinen

Torstaina vietetään EU-päivää. 9. toukokuuta vuonna 1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti ehdotuksensa yhtenäisen Euroopan luomisesta EU:n alkumuodon, kuuden maan Euroopan hiili- ja teräsyhteisön pohjalle. Tästä on alkanut 69 vuoden taival on ollut ainutlaatuinen sekoitus reaalipolitiikkaa, ennakkoluulotonta talousajettelua ja idealismia.

Kun Suomessa puhutaan EU:sta, kääntyy puhe yleensä euroihin. Tampereellakin tämä on relevantti puheenaihe ainakin kahdesta näkökulmasta. Suomeen tulleista rakennerahastojen varoista kaksi kolmannesta on mennyt Itä- ja Pohjois-Suomeen. Jäsenyyden aikana nämä ovat saaneet miljardien eurojen tulonsiirron. Koheesiopolitiikan periaatteena on tasoittaa kehityseroja. Tähän olisi monenlaisia keinoja. Nyt toiveena on, että kehityksen vetureina toimivat kaupunkiseudut ja nopeat liikenneyhteydet muistettaisiin isommalla osuudella. EU on myös merkittävä tutkimus- ja innovaatiotoiminnan rahoittaja. Uudessa Euroopan Horisontti -ohjelmassa rahaa on jaossa vajaat sata miljardia euroa. Nyt päättyvässä 7-vuotisessa ohjelmassa Pirkanmaalle on tullut tukia yli 77 miljoonaa yhteensä 168 hankkeelle. Osaamisvetoisessa maakunnassa tukieurojen reipas kasvattaminen tulevalle kaudelle pitää olla tavoitteena. Onnistumiset kummassakin vaativat yhteistä ja päättäväistä edunvalvontaa juuri nyt.

EU on silti muutakin kuin euroja. Idealistinen puoli on ollut alusta saakka vahva. Schumannin keskeinen ajatus oli se, että useampaan kertaan jo ennen toista maailmansotaa sotineiden Saksan ja Ranskan sitominen hiilellä ja teräksellä ja niiden tuotannon yhteinen valvonta estää sen, että teräs päätyy aseisiin ja mahdollistaa talouden kehittämisen rauhan oloissa. Vaikka kisassa talousmahdin tittelistä vanha maanosa on menettänyt suhteellisesti asemiaan Yhdysvalloille ja Kiinalle, Schumannin päätavoite eli rauhan ylläpitäminen kylmän sodan aikana ja sen jälkeen on ollut EU:n suurin onnistuminen.Tätä on syytä juhlia päivän meilläkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 11. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 12. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 13. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 14. Öljysäiliön suojavillat alkoivat palaa Lempäälässä sijaitsevalla tehdasalueella – pelastuslaitos sammutustöissä puoleen päivään saakka
 15. Vehoniemen automuseo valittiin Vuoden ajoneuvomuseoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 6. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.