Piiruja vasempaan

Petteri Mäkinen

Suomeen syntyy Rinne I kovaa vauhtia. Jos unodetaan puoluehistoriallisesti tuoreempi vihreät, Suomessa hallitusta, jonka pohjana ovat demarit ja keskustan eli punamullan lisäksi vasemmisto, on kutsuttu tavallisesti kansanrintamaksi.

Tämän tausta vaatii avaamista. Otetaan vauhtia Euroopasta ja historiasta. Nimitys on peräisin Ranskasta 1930-luvulta, jossa kommunistit, sosialidemokraatit ja keskiryhmät löysivät toisensa fasismin uhan motivoimina.

Taustalla oli myös ulkoista ohjausta, jonka tuotti muutos Neuvostoliiton ulkopolitiikassa. Kansanrintama-ajattelua tuki 1930-luvulla NKP:n ensimmäinen lipsuminen kohti vallankumouksen tieltä kohti yhteistyötä maltillisten oikeistolaistenkin kanssa.

Suomessa ensimmäinen kansanrintamapohjainen hallitus oli Paasikivi II marraskuussa 1944. Tunnetuin kansanrintama oli Paasio I vuosina 1966–68, kun demareita ohjattiin pari piirua vasemmalle.

Toistaikseksi viimeinen hallitus, jossa demarit, keskusta (tuolloin Keskustapuolue) ja vasemmisto (...SKDL) ovat olleet samassa porukassa oli vuonna 1982 muodostettu Kalevi Sorsan hallitus numero III. Hallitus pistettiin kasaan helmikuussa 1982, mutta käytännössä hallituksen taival loppui jo joulukuussa, kun SKDL ei suostunut puolustusvoimen hankintojen lisäämiseen ja korvattiin liberaaleilla.

Miten Rinne I istuu tähän jatkumoon? Aika ja hallitusohjelma avaavat asiaa, mutta jotain voidaan jo päätellä. Moni nimeäisi mielellään tulevan hallituksen perinteisen kansanrintaman hengessä vastaukseksi oikeistolaistumiselle, jolla tarkoitetaan ennen kaikkea perussuomalaisten nousua ja kokoomuksen talouspolitiikkaa.

Pelkästä regoinnista ei ole kyse. Rinteen keväinen lausuma kokoomuksen unohtamisesta ja vihervasemmistopohjaisesta hallituksesta herätti huvitusta, mutta ei herätä enää, kun vaalihäviäjä keskusta houkuteltiin mukaan. Keskustassa uusi nuorempi johto haluaa pesäeron Sipilän talouspolitiikkaan eli hakeutuu vasemmalle. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat jo lähes yhtä vakaita tukipuolueita.

Piiruja on otettu vasemmalle käytänössä kaikissa hallituspuolueissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.