Äänestämälläkö kansan ääni kuuluviin?

Lukijalta

Onko valtion hallintojärjestelmä (parlamentarismi) aikansa elänyt työkalu minkä voisi heittää suoraan romukoppaan.

Mutta mikä tilalle siinäpä kysymys. Se on selvää, että nykyinen järjestelmä ei toimi kansanvaltaa palvellen. Sen osoitti selkeästi viime eduskuntavaalit, valitettavasti.

Onko kansa todellakin poliittisesti niin tolloa, että luottaa vaaleista toiseen täysin tyhjiin ja moraalittomiin vaalilupauksiin?

Mikä taho tekee muutoksen, sillä istuva eduskunta ei tule sitä koskaan tekemään? Seuraammeko edelleen mediasta haltioituneena välikysymyksiä, jotka eivät johda mihinkään? Jaksammeko seurata eduskunnan kyselytunnin antia, joka on useimmiten silkkaa populismia sekä oman puolueen kilven kiillotusta vailla todellisia ratkaisumalleja?

Nyt on itsenäistä Suomea hallittu yli 100 vuotta tällä samalla järjestelmällä, joka näyttää toimimattomuutensa vaalikaudesta toiseen. Onko Suomen kansa ansainnut tämän lumedemokratian mitä myös harvainvallaksi kutsutaan ?

Onko ainoa vaihtoehto tämän demokratian taantuman estämiseksi äänestyslakko? Pystyykö tämä yhteiskunta enää samankaltaiseen yhtenäisyyteen ja veljeyteen mitä harjoitettiin vuonna 1956, kun kansa aloitti yleislakon?

Tämä paatos on todellisuudessa silkkaa pohdintaa, joka ei johda mihinkään herätykseen kansan syvissä riveissä. Meistä on leivottu vuosien varrella pullamössökansaa ja sehän sopii mainiosti päättäjillemme. Suomalainen sisu on katoavaa kansanperinnettä mitä nykyään vaalitaan ainoastaan pastilliaskin kyljessä.

Loppuun vielä ote tasavallan presidenttimme Risto Rytin kirjeenvaihdosta Lennart Segerstråhlelle vuonna 1944.

”Kansani pelastumiseen ja onnelliseen tulevaisuuteen en hetkeksikään ole menettänyt uskoani.Pahimmat vihollisemme ovat omassa keskuudessamme ne, jotka itsekkäistä syistä ovat valmiit uhraamaan kansakunnan elinedut ja ne, jotka jatkuvasti ja toistuvasti julistavat totuutena sitä, minkä valheeksi tietävät.”

Perin osuvasti peilautuu Risto Rytin ajatukset myös nykypäivään.

Näillä mennään, hyvät kansalaiset, pää pystyssä kohti uusia poliittisia pettymyksiä.

Risto Kajanto

sitoutumaton

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu