Pääkirjoitus: Nimet paperiin

toimitus

Tampereen ratikan liikennöintisopimus allekirjoitettiin arvolle ja merkitykselle sopivasti Raatihuoneella keskiviikkona Tampereen seudun joukkoliikenteen, VR Groupin ja Tampereen Raitiotie Oy:n välillä.

Kun nimet liikennöintipaperiin pistettiin, on ratikkaa tehty Tampereelle jo noin kaksi vuotta. Tampereella on korostettu sitä, että ratikka on kaupungin kehityshanke, ei vain liikenneratkaisu. Ratikka muuttaa kaupunkikuvaa ja kaupungin painopisteitä. Vaikutus on monitahoinen. Ratikkareitin varrella kaupunki – välimatkat – pienenee ja samalla kasvaa – asukasluku – yhtä aikaa. Ratikka muovaa Tampereesta nauhamaisempaa.

Historiallisen päivän juhlapuheissa korostettiin tähän mennessä onnistunutta projektia. Monet luvut puoltavat tätä. Pormestari Lauri Lyly (sd.) räknäsi, että 56 prosentilla käytetyistä rahoista on jo saatu 61 prosenttia valmista. Tampereen raitiotien liikennöinti hoidetaan tulevaisuudessa allianssimallilla ja palvelun tuottaa VR Group. Allianssi on muuttunut Tampereella taikasanaksi onnistuneesta toteutuksesta. Näitäkään näyttöjä ei voi kiistää.

Järjestelmät ja organisaatio ovat nyt kasassa ja selittelyt ovat jatkossa turhia, muistutti ratikkayhtiön toimitusjohtaja Pekka Sirviö.

Huomio on oiva. Ratikkahankinnan onnistuminen mitataan vasta myöhemmin. Vaikka sen kohdalla korostaisikin kaupunkikehitysulottuvuutta, pitää kaupunkilaisten ottaa kulkupeli omakseen. Valinnan ratkaiseva tekijä on arjen sujuminen. Aikataulujen on natsattava ja monelle eteen tuleva vaihto liityntäbussista ratikkaan on suunniteltava huolella.

Iso muutos on aina riski ja mielikuvilla on merkitystä ja ennakkoon. Suorien bussiyhteyksien katkeaminen laittaa monet tamperelaiset pohtimaan jo kulkutottumuksiaan. Jos ratikka ei tunnu houkuttelevalta, saattaa valintana olla reissu autokauppaan jo ennen elokuuta 2021.

Onnistumisia on tullut paljon, mutta ratikan liikennehyötyjen – ja myös ilmastovaikutusten – toteutuminen on vielä kaupunkilaisten valintojen takana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 6. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.