Pääkirjoitus: Jono ei lopu koskaan

Pekka Ruissalo

Asioin pitkästä aikaa kunnallisessa hammaslääkärissä alkukeväästä akuutiksi kehkeytyneen säryn vuoksi. Päätin valita kunnallisen siitäkin huolimatta, ettei suun valinnanvapauskokeilu lopulta ole sittenkään jonoja helpottanut.

Tuosta vierailusta seurasi useampiakin käyntejä hammaslääkärillä: niiden aikana kolme kuvaa hampaista sekä mitä moninaisempia diagnooseja. Ensimmäisellä vierailulla havaittu hammaskivi oli muuttunut kolmannella vierailulla jo akuuttiajaksi säryn vuoksi, joka valvotti ja herätti öisin.

Juureen asti tulehtunut viisaudenhammas, joka lopulta otettiin pois heinäkuun puolessavälissä.

Sitä ennen ehti kuitenkin tapahtua kaikenlaista. Ensin vierailu akuuttipäivystyksessä, jossa oltiin aloittamassa juurihoito. Sitä ei kuitenkaan tehty, koska se olisi vienyt liikaa aikaa eli yli 30 minuuttia.

(Myöhemmin toinen hammaslääkäri ihmetteli, mihin päätös juurihoidosta perustui sillä tarvetta ei hänen mukaansa ollut. Juurihoitoa ei siis tehty.)

Kaksi päivää myöhemmin jälleen samaan paikkaan unet katkaisseen hammassäryn takia. Viisaudenhammasta ei kuulemma ollut aikaa poistaa, mutta se kuitenkin paikattiin. Siihen kaveriksi särkylääkkeitä.

Ei auttanut. Sitkeän kipuilun, lukuisien särkylääkkeiden ja yhteydenottojen jälkeen sain lopulta poistoajan heinäkuulle. Ensin aika oli kirjattu elokuulle.

Itse toimenpide kesti lopulta puudutuksineen 19 minuuttia. Kelloa katsoessa tuli väistämättä mieleen, mihin arvio yli puolen tunnin mittaisesta toimenpiteestä aiemmalla käynnillä oikein mahtoi perustua.

Tampere sai Länsi-Suomen aluehallintovirastolta viime vuoden lokakuussa huomautuksen terveyskeskusten ajanvarauksesta sekä hammashoitoon pääsystä. Tuossa vaiheessa jono oli kasvanut noin kahdessa vuodessa 3 200 henkilöllä. Itse voin toki olla tyytyväinen, että akuutein särky tuli hoidettua vain puolessatoista kuukaudessa – monet kärsivät vaivasta paljon pidempään.

Tuoreiden esimerkkien valossa tilanteeseen ei ole aivan hetkeen tarjolla kovin kirkasta valoa. Asiakkaan näkökulmasta on syntynyt vankka oravanpyörä, jossa jono ja ruuhkat eivät lopu koskaan.

Pekka Ruissalo

Toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.