Valtaosa työttömistä ei halua työllistyä

Lukijalta

Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja, Pekka Salmi käsitteli Tamperelaisen kolumnissaan 21. elokuuta työllisyyspolitiikkaa ja oikeiston uskoa teorioihin työllistämisessä.

Salmi kirjoitti, että ”todellisuudessa valtaosa työttömistä haluaa työllistyä”. Tämä väite ei pidä paikkaansa.

Olemme perustaneet noin kolme ja puoli vuotta sitten Kangasalan uusi osakeyhtiö Kuusi Oy:n työllistämään nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömiä ja tänä aikana meillä on työllistynyt lähes sata ihmistä.

Näiden ihmisten löytämiseen satojen haastateltavien joukosta olemme joutuneet tekemään tuhottomasti töitä verrattuna tavanomaiseen yritystoimintaan. Työllistämistukijakson päättymisen jälkeen noin puolet työntekijöistämme on jatkanut muualla työuraansa tai lähtenyt opiskelemaan.

Uskallan sanoa, että nämä luvut paitsi kestävät vertailun minkä tahansa työvoimapoliittisen hankkeen kanssa niin antavat myöskin uskottavan taustan keskustella työttömyydestä.

Me tarjosimme erityistä Aktiivimallipakettia työttömille. Paketin vastaanottaessaan työntekijä sai meiltä sitoumuksen, että järjestämme hänelle täydellä palkalla mallin mukaisen tuntimäärän työtä. Vaikutus henkilön tuloihin olisi ollut 250 euroa/jakso, siis 1 000 euroa vuodessa! Löysimme näihin tehtäviin vain viisi halukasta Kangasalan reilun tuhannen työttömän joukosta.

Aiheesta kirjoitettiin jopa sivun juttu paikalliseen sanomalehteemme ja asiaa markkinoitiin somessa. Markkinoinnin puutteeseen tämä ei ainakaan kaatunut.

Aivan aluksi meidän on tunnustettava se tosiasia, että suurin osa työttömistä ei halua työllistyä. Ja se on ihan ok – siihenhän me olemme jo luoneet ihmistä passivoivan tukijärjestelmänkin. Juuri sen, mitä edesmennyt oikeistohallitus aktiivimallillaan halusi näpäyttää.

Meidän on pikaisesti muutettava ajatusmalliamme ja luotava työssäkäyvien ja työttömien rinnalle aivan uusi nimike. Voisiko se olla vaikkapa ”ei työelämässä”?

Tähän ryhmään luokiteltaisiin ihmiset, joiden työkyky tai -halu olisi arvioitu pysyvästi heikentyneeksi. Mikäli tästä ryhmästä haluttaisiin työelämään, voitaisiin heille myöntää palkkatukea työllistymisen mahdollistamiseksi.

Ryhmään ei luokiteltaisi alle 30-vuotiaita, vaan heille järjestettäisiin erityistä työelämävalmennusta, jotta eri tavoin järjestelmän ulkopuolelle ajautuneita nuoria saataisiin tavoitteellisen työelämän syrjään.

Salmi kirjoittaa myöskin, että ”EK esittää ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston leikkaamista”. Osmo Soininvaara on aikoja sitten tuonut julki sen tosiasian, että tilastojen mukaan ansiosidonnaisen työttömuusturvan loppuvaiheessa tapahtuu oikea työllistymisharppaus. Tämä on siis tosiasia, johon oikeistokin mielellään uskoo, vaikka Salmi otsikossaan teoriapohjaan viittaakin.

Värikäs retoriikka on luonnollista poliittisessa kielenkäytössä. Itsekin kuntapolitiikkaan osallistuvana sellaiseen toisinaan innostun. Se ei kuitenkaan saa viedä huomiota pois olennaisesta. Tässä tapauksessa työllistämisestä. Ja kestämättömän korkeaa työttömyyttä eivät tamperelaiset päättäjät retoriikalla ratkaise!

Jussi Haavisto

kaupunginvaltuutettu (kok.)

Kangasala

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut