Työterveyden yksityistäminen olisi virhe

Lukijalta

Tampereen kaupunginhallitus saa 9. syyskuuta kokoukseensa käsiteltäväkseen esityksen Tullinkulman Työterveyshuolto Oy:n (Pirte) osakkeiden myynnistä ja työterveyshuollon palveluiden kilpailuttamisesta.

Työterveyden yksityistäminen olisi virhe. Pirte on selvitysten perusteella kilpailukykyinen toimija. Pirte on taloudellisesti hyvässä kunnossa, ja sillä on hyvä maine. Se tuottaa laadukkaita työterveydenhuollon palveluita, joilla on todettu olevan vaikuttavuutta. Tampereen kaupungilla esim. sairauspoissaolot ja työkyvyttömyydestä aiheutuvat kustannukset ovat pienemmät kuin muilla suurilla kaupungeilla.

Mitään tosiasiallista syytä myynnille ei ole. Tavoitteena on vain myydä omaisuutta eniten tarjoavalle. Pirten mahdollisesta myynnistä saatavat tuotot eivät kuitenkaan muuta kaupungin taloutta suuntaan tai toiseen.

Kaupungilla on paljon pelissä. Yksityiset toimijat haluavat varmasti kasvattaa markkinaosuuttaan, ja antavat houkuttelevia tarjouksia. Ensimmäisen sopimuskauden jälkeen hinnat todennäköisesti kuitenkin nousevat keskittyneen markkinatilanteen vuoksi.

Toinen keskeinen huoli liittyy työterveydenhuollon olennaiseen rooliin työhyvinvoinnin edistäjänä. Kaupungin mahdollisuus vaikuttaa yksityiseen palvelutuottajaan on paljon heikompi kuin omaan yritykseen. Lisäksi vaarana on, että ennaltaehkäisevä työterveydenhuolto jää jatkossa sivurooliin.

On myös syytä huomioida, että kuntien on järjestettävä alueellaan toimiville yrityksille työterveyshuollon palvelut. Jos nykyiset Pirten asiakkaina toimivat yritykset eivät halua siirtyä yksityisten palveluiden piiriin, kuormittaa se kaupungin perusterveydenhoitoa melkoisesti.

Lisäksi olen huolissani työterveyslääkäreiden koulutuksesta, jota Pirte tekee yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Yksityinen ammatinharjoittaja tuskin kouluttaa lääkäreitä ilman korvausta. Terveysjätit eivät tee talkoita.

Kokoomukselle julkisen toiminnan yksityistäminen on varmasti puolueen tavoitteiden mukaista. Mutta eniten ihmettelen Vihreiden edustajien toimintaa tässä asiassa. Viime hallituskaudella Vihreät puolustivat valtakunnan tasolla julkisia palveluita ja vastustivat markkinoiden valtaa. Nyt näyttää suunta kääntyneen.

Pekka Salmi

kaupunginvaltuutettu (sd.)

valtuustoryhmän puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.