Suomi tarvitsee vammaisasiavaltuutetun

toimitus

Hienoa, että hallitus on ottanut ihmisoikeudet vakavasti.

Hallitusohjelmassa mainitaan vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen, mutta ei mainita vammaisasiavaltuutettua.

Vammaisten ja vanhusten oikeuksien toteutumisessa on yhtä isoja ongelmia.

Suomi tarvitsee niin vammaisasia- kuin vanhusasiavaltuutetut. Koska vammaiset eivät saa tarvitsemaansa apua ja turvaa yhteiskunnalta, niin he tarvitsevat vammaisasiavaltuutetun puolustajakseen. Kaikessa yhteiskunnan toiminnassa tulee ottaa huomioon vammaisvaikutukset.

Ovathan vammaiset maailman suurin vähemmistö (noin 15 prosenttia väestöstä).Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei ehdi käsitellä kaikkia vähemmistöjen asioita.

Vammaisasiavaltuutetun pitää olla perehtynyt vammaisasioihin ja puolustaa heidän oikeuksiensa toteutumista yhteiskunnassa. Suurin osa laeista ja virkamiespäätöksistä koskee vammaisia. Vammaisten laillisten oikeuksien tulisi toteutua ilman valitusta hallinto-oikeuteen.

Vammaisasiavaltuutetun tulee valvoa, että vammaisten hyvinvointi ja oikeus yhdenvertaiseen ja ihmisarvoiseen elämään sekä yhteiskuntaan osallistuminen toteutuvat YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien sopimuksen mukaan.

Vammaisasiavaltuutetun tehtävät olisivat muun muassa: vammaisten hyvinvoinnin ja oikeuksien sekä YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien sopimuksen toteutumisen valvonta, vaikuttamistyö, jossa valtuutettu arvioi valtionhallinnossa vireillä olevia hankkeita YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien sopimuksen näkökulmasta, vammaisilta ja heidän läheisiltään saadun tiedon välittäminen päätöksentekijöille sekä kansainvälisen ja kotimaisen yhteistyön kehittäminen eri vammaistoimijoiden välillä.

Siksi allekirjoittaneet ovat laatineet kansalaisaloitteen vammaisasiavaltuutetun viran perustamiseksi.

Tarvitaan 50 000 nimeä, jotta aloite etenee eduskuntaan. Vammaisten hyvinvointi vaatii vammaisasiavaltuutetun viran perustamista.

Hannele Rauhanen, Arzu Caydam-Lehtonen, Karin Rinne-Halme, Tanja Hakala ja Elina Nykyri

vammaisaktiivit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 7. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 8. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 9. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 10. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 13. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.