Pelastetaan Pirte

Lukijalta

Pekka Salmi (sd.) kirjoitti mielipiteessään (Tamperelainen 31.8.) Tullinkulman työterveys Oy:n eli Pirten osakkeiden myynnin ja työterveyshuollon palveluiden kilpailuttamisen olevan virhe ja perusteli tämän kattavasti.

Me pirteläiset olemme samaa mieltä.

Pirte on täysin suomalainen ja pirkanmaalainen lääkärikeskus, työterveys ja hyvinvointipalveluja tuottava yritys. Nykyisin Pirten kahdeksassa toimipisteessä ympäri Pirkanmaata työskentelee runsaat 270 terveys- ja hyvinvointialan ammattilaista.

On totta, että Pirten myynnistä omistajat eli Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri saavat voittavan tarjouksen mukaisen, kertaluontoisen summan. Kysymys kuitenkin kuuluu – jälleen kerran – onko kauppa pitkällä aikatähtäimellä alueen elinvoiman kannalta kannattava?

Meidän mielestämme ei.

Me Pirtessä hoidamme tällä hetkellä omistajiemme lisäksi lähes 2000 Pirkanmaalaista yritystä, mikä tarkoittaa noin 40 000 työterveyden henkilöasiakasta. Sopimukset ovat joko niin sanotusti lakisääteisiä eli ennaltaehkäiseviä tai niihin on liitetty työnantajan maksama sairaanhoito joko yleis- tai erikoislääkäritasoisesti, työhyvinvointipalveluita unohtamatta.

Viime aikoina ympäri Suomea on nähty useita esimerkkejä nyt meneillään olevasta tilanteesta. Terveysalan jätit ostavat pieniä terveyspalvelualan yrityksiä ja kuntien yksiköitä.

Työterveyslaitoksen vielä julkaisemattomasta Työterveyshuollon toiminta ja laatu Suomessa -kyselystä ilmenee, että muutaman viime vuoden aikana näiden toimijoiden osuus työterveyshuollon henkilöasiakkaista on noussut 58 prosentista 71 prosenttiin (Uutissuomalainen 30.8.). Suunta on hyvin huolestuttava. Ellei asiaan reagoida nyt, on koko terveysala pian vain muutaman terveysalan jätin hallinnassa.

Potentiaalinen ostaja tarjoaa sopimusta, jossa hinnat ovat alkuun alhaiset. Tarjous houkuttelee, siihen tartutaan. Parin vuoden kuluttua hinnat pomppaavat reilusti ylös niin kunnilta kuin alueen yrityksiltä.

Kattava työterveys kasvattaa alueen yritysten elinvoimaa: se toimii kilpailuvalttina parhaita osaajia haettaessa ja ylläpitää osaajien työkykyä. Sairastapauksissa osaajat saadaan nopeasti kuntoon.

Meillä Pirtessä on yli 40 vuoden kokemus työterveyshuollosta, mutta siihen emme tyydy ja nojaa – maailma, Suomi ja työelämä muuttuu ja haluamme jatkossakin olla pari askelta edellä aistimassa, mihin suuntaan mennään.

Kehitämme toimintaamme ja palveluitamme yhdessä asiakkaidemme ja paikallisten yhteistyökumppaneidemme kanssa niin, että se vastaa nykyihmisen ja -yrityksen tarpeeseen ja arkeen.

Kysymys siis kuuluu, miksi myydä täysin paikallinen, kilpailukykyinen, kasvava, kehittävä, todistetusti vaikuttava, alueen hintatasoa tasapainottava, vastuullisesti toimiva, alueelle elinvoimaa tuottava yritys, jossa työntekijät viihtyvät, aidosti välittävät ja puhaltavat yhteen hiileen tavoitteiden saavuttamiseksi?

Tilanne vaikuttaa helposti vain yhdeltä yritysmyynniltä muiden joukossa, mutta kerrannaisvaikutus alueen elinvoimalle on valtava. Mitä myyntihinnasta oikeastaan jää jäljelle?

Vaihtoehtojakin on.

Minna Lahdenkauppi

Pirten hyvinvointi-palveluiden päällikkö

ja yli sata allekirjoittanutta pirteläistä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.