Pelastetaan Pirte

toimitus

Pekka Salmi (sd.) kirjoitti mielipiteessään (Tamperelainen 31.8.) Tullinkulman työterveys Oy:n eli Pirten osakkeiden myynnin ja työterveyshuollon palveluiden kilpailuttamisen olevan virhe ja perusteli tämän kattavasti.

Me pirteläiset olemme samaa mieltä.

Pirte on täysin suomalainen ja pirkanmaalainen lääkärikeskus, työterveys ja hyvinvointipalveluja tuottava yritys. Nykyisin Pirten kahdeksassa toimipisteessä ympäri Pirkanmaata työskentelee runsaat 270 terveys- ja hyvinvointialan ammattilaista.

On totta, että Pirten myynnistä omistajat eli Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri saavat voittavan tarjouksen mukaisen, kertaluontoisen summan. Kysymys kuitenkin kuuluu – jälleen kerran – onko kauppa pitkällä aikatähtäimellä alueen elinvoiman kannalta kannattava?

Meidän mielestämme ei.

Me Pirtessä hoidamme tällä hetkellä omistajiemme lisäksi lähes 2000 Pirkanmaalaista yritystä, mikä tarkoittaa noin 40 000 työterveyden henkilöasiakasta. Sopimukset ovat joko niin sanotusti lakisääteisiä eli ennaltaehkäiseviä tai niihin on liitetty työnantajan maksama sairaanhoito joko yleis- tai erikoislääkäritasoisesti, työhyvinvointipalveluita unohtamatta.

Viime aikoina ympäri Suomea on nähty useita esimerkkejä nyt meneillään olevasta tilanteesta. Terveysalan jätit ostavat pieniä terveyspalvelualan yrityksiä ja kuntien yksiköitä.

Työterveyslaitoksen vielä julkaisemattomasta Työterveyshuollon toiminta ja laatu Suomessa -kyselystä ilmenee, että muutaman viime vuoden aikana näiden toimijoiden osuus työterveyshuollon henkilöasiakkaista on noussut 58 prosentista 71 prosenttiin (Uutissuomalainen 30.8.). Suunta on hyvin huolestuttava. Ellei asiaan reagoida nyt, on koko terveysala pian vain muutaman terveysalan jätin hallinnassa.

Potentiaalinen ostaja tarjoaa sopimusta, jossa hinnat ovat alkuun alhaiset. Tarjous houkuttelee, siihen tartutaan. Parin vuoden kuluttua hinnat pomppaavat reilusti ylös niin kunnilta kuin alueen yrityksiltä.

Kattava työterveys kasvattaa alueen yritysten elinvoimaa: se toimii kilpailuvalttina parhaita osaajia haettaessa ja ylläpitää osaajien työkykyä. Sairastapauksissa osaajat saadaan nopeasti kuntoon.

Meillä Pirtessä on yli 40 vuoden kokemus työterveyshuollosta, mutta siihen emme tyydy ja nojaa – maailma, Suomi ja työelämä muuttuu ja haluamme jatkossakin olla pari askelta edellä aistimassa, mihin suuntaan mennään.

Kehitämme toimintaamme ja palveluitamme yhdessä asiakkaidemme ja paikallisten yhteistyökumppaneidemme kanssa niin, että se vastaa nykyihmisen ja -yrityksen tarpeeseen ja arkeen.

Kysymys siis kuuluu, miksi myydä täysin paikallinen, kilpailukykyinen, kasvava, kehittävä, todistetusti vaikuttava, alueen hintatasoa tasapainottava, vastuullisesti toimiva, alueelle elinvoimaa tuottava yritys, jossa työntekijät viihtyvät, aidosti välittävät ja puhaltavat yhteen hiileen tavoitteiden saavuttamiseksi?

Tilanne vaikuttaa helposti vain yhdeltä yritysmyynniltä muiden joukossa, mutta kerrannaisvaikutus alueen elinvoimalle on valtava. Mitä myyntihinnasta oikeastaan jää jäljelle?

Vaihtoehtojakin on.

Minna Lahdenkauppi

Pirten hyvinvointi-palveluiden päällikkö

ja yli sata allekirjoittanutta pirteläistä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Onko tässä ensimmäinen striimattu kesäteatterin ensi-ilta? – Viikinsaaren kesäteatteri kokeilee kesäkomedian kanssa uudenlaista konstia
 2. Takahuhdin rivitalopalossa kuoli yksi henkilö – Poliisi: Ei epäillä liittyvän rikosta
 3. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 4. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 5. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 6. Lapset murehtivat perheidensä toimeentuloa ja huoltajiensa jaksamista, henkinen hyvinvointikin lujilla – Tuore selvitys kertoo karuja lukuja korona-ajasta
 7. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – STT: kyseessä Veijo Baltzarin tapaus
 8. Kysely: Korona sai suomalaiset tukiostoksille verkkoon
 9. Rasvakeitin ylikuumeni tamperelaisessa ravintolassa – Henkilökunta sammutti tulipalon alun yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa
 10. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 11. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 14. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 15. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tamperelaismies potkaisi itselleen tuntematonta miestä kasvoihin – Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta
 2. Suomalaiset imuroivat ihmeen vähän – kuinka usein kotona oikeasti pitäisi imuroida?
 3. Nokian Pirkkalaistorille tulee uusi kesäkahvila – "Myyjien on hyvä muistuttaa asiakkaita säilyttämään riittävät turvavälit"
 4. Muistatko, kun paluuottelua pohtiva Mike Tyson otteli Tammer-turnauksessa 1980-luvun alussa? – Helsinkiläinen Simo matkusti Tysonin kanssa taksissa Rosendahlista Pispalaan syksyisenä iltana
 5. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 6. Tampereen Yliopiston Laulajilta virtuaalinen laulutervehdys – etäkuorossa nähdään laulun lisäksi arkisia askareita
 7. 17. maaliskuuta vuonna 2020 oli se päivä, jolloin ylöjärveläiselle Matille valkeni ettei oman alan töitä ole tiedossa kuukausiin – Samana päivänä olisi alkanut Neljä Ruusua -yhtyeen kevätkiertue
 8. Ravintolakisa on loppusuoralla, äänestysaikaa enää keskiviikkoon – Tässä Paras Tamperelainen Ravintola 2020 kärkikymmenikkö juuri nyt!
 9. Pojat eivät uskaltaneet tulla katolta alas – Pelastuslaitos haki
 10. Korona siirsi musiikin ammattilaisen arjen keikkalavoilta autonpesuun – "Yrittäjät, kokeilkaa kaikkea mitä vaan osaatte tehdä"
 11. Nyt tyhjenee Tammerkoski kolmeksi vuorokaudeksi – Syynä on Hämeensillan peruskorjauksen loppusuora
 12. "Valmistuvat ovat juhlansa ansainneet" – Tampereen ammattikorkeakoulun kevätjuhlan korvaa videotervehdys
 13. Poliisi varoittaa vanhempia lasten Whatsapp-karkaushaasteesta, joka kiertää ainakin Tampereen Kissanmaalla – "Viranomaisten hälyttämisellä apuun ei saa leikkiä"
 14. Keskuspuhdistamoon liittyvät viemäriurakat alkavat Härmälässä, Raholassa ja Hatanpäällä – luvassa muutoksia liikennejärjestelyihin
 15. Kolme bussilinjaa siirtyy pitkäaikaiselle kiertoreitille maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.