Liikaa johtajia, liian vähän tulosvastuuta

toimitus

Kaupungin talouden tasapainoittaminen on vaikea tehtävä. Monet kunnat ovat päätyneet yt-neuvotteluihin.

Tampereen pitäisi tehdä samoin. Talousjohtaja Jukka Männikkökin on jo heittänyt pyyhkeen kehään. Hän ei näe muuta mahdollisuutta kuin palvelujen leikkaamisen tai veronkorotuksen, eikä esitä yt-neuvotteluja, eikä virkamiehistön supistamista.

Pormestariohjelman mukaan kaikki kivet käännetään ennen veronkorotusta tai palvelujen heikentämistä. Niitä kiviä on vielä runsaasti kääntämättä. Meidän käyttötalousmenomme ovat vuodesta toiseen olleet 30–40 miljoonaa liian suuret.

Apulaispormestarijärjestelmällä on vahva osuus menoylityksiin. Tästä järjestelmästä luopuminen olisi vahva signaali kaupungin halusta tasapainoittaa talous. Sitä halua ei valitettavasti löydy valtapuolueilta, joilla kaikilla on oma lehmänsä ojassa.

Päinvastoin, apoja siirretään kaupungin virkoihin ja näin tulee taas uusille valtuutetuille apojen paikkoja ja kaupungin johto politisoituu entisestään. Tätä äänestäjät eivät ole halunneet.

Kaupungin konsernihallinnossa on jo runsaasti liikaa johtajia, tulosvastuuta ei ole, käsien levittelijöitä kylläkin. Veromaksajat maksavat ja poliitikot sallivat tuplamiehitykset.

Lisäeurot eivät paranna palveluita, vaan hukkuvat palkankorotuksiin. Henkilöstöjaoasto on lakkautettu, joka ennen katsoi rekrytointien perään.

Lähes kaikki päätöspöytäkirjaa pitävät virkamiehet voivat päätöksillään palkata kaupungille uutta väkeä ja sitä tehdään. Toki kasvava ja väestöltään vanheneva kaupunki tarvitsee myös uusia työntekijöitä, mutta nyt tämä rekrytointivimma on karannut käsistä.

Suurten puolueiden valtuutetut ovat hyväksyneet tämän toimintatavan hiljaisesti, sillä joskus johtajan virka saattaa osua omallekin kohdalle. Asioilla ei ole niin väliä. Veronmaksajan ja kaupunkilaisen etu on sivuseikka.

Toimihenkilö-yt:t pitäisi aloittaa välittömästi henkilöstörakenteen vinoumien oikaisemiseksi. Näillä kahdella asialla saadaan kaupungin talous tasapainoon ja jopa ylijäämäiseksi, eikä Jukka Männikön esittämiä palvelujen leikkauksia ja veronkorotusta tarvitse tehdä.

Pormestari on nyt paljon vartiana, istuuko hän punavihervasemmiston veronkorotusjunaan, vai ryhtyykö hän tervehdyttämään oikeasti kaupungin taloutta.

Toki paljon on pormestarin toimesta tehty oikeansuuntaisia päätöksiä, mutta säästöohjelmat eivät näytä tehoavan. Johtajat pitää asettaa tulosvastuuseen säästöohjelmien toteuttamisista.

Veronkorotus on korkean verotuksen maassa aina väärä ratkaisu. Se koskee kipeimmin pienituloisia, tukien varassa eläviä ja vähävaraisia sekä johtaa ostovoiman alentuessa taloudelliseen lamaan.

Yrjö Schafeitel

kaupunginvaltuutettu (TaPu)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 10. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.