Leikkauslinja ei toimi

toimitus

Tampere on kasvanut usean tuhannen ihmisen vuosivauhdilla. Miten siis voidaan ajatella, ettei myös palveluiden tarve ja menot kasvaisi? Vastoin joitakin väitteitä ei esim. sosiaali-ja terveysmenojen kasvussa todellakaan ole kyse tuhlaavaisesta rahankäytöstä, vaan kasvaneeseen palvelutarpeeseen vastaamisesta, johon myös lainsäädäntö velvoittaa.

Vetovoiman rinnalla onkin yhä enemmän alettu puhua pitovoimasta. Sillä on suora yhteys asuntojen hintoihin, palveluihin, kuin myös kaupungin viihtyisyyteen. Luontoarvot korostuvat kaupunkiasumisessakin. Myös tänne muuttaville ihmisille nuo samat asiat ovat ratkaisevia.

En ole koskaan kuullut kenenkään tänne muuttavan kysyvän mikä on kaupungin veroprosentti. Sen sijaan jokainen pohtii työpaikkaa, sekä sitä miten lähellä ovat lasten päiväkodit, koulut, leikkipuistot, sosiaali- ja terveyspalvelut, ja millainen on asuntojen hintataso.

Esiin nostettu veronkorotus tuskin on kenenkään mielestä toivottu asia, mutta se on kuitenkin oikeudenmukaisempi tapa turvata palveluiden saatavuus ja laatu kuin asiakasmaksut, jotka kohdistuvat eniten vähävaraisiin paljon sosiaali-ja terveyspalveluita tarvitseviin.

Kuluvan vuoden talousarviossa useat asiakasmaksut nostettiin lain sallimaan maksimiin. Oma valtuustoryhmäni vastusti noita korotuksia. Valtuustosalin oikealta laidalta ei kuulunut huolta kuntalaisten kukkarolle menemisestä.

Jos uskallettaisiin tehdä myös sote-palveluihin realistisia, palvelutarpeen mukaisia budjetteja, siitä seuraisi pahoinvoinnin ja menotarpeiden vähenemistä. Hokema siitä, että mitä enemmän noihin palveluihin satsataan, sitä enemmän rahaa kuluu, voidaan unohtaa. Tutkittu asia on, että monia palveluita ja esim. toimeentulotukea käytetään vähemmän mihin ihmiset olisivat lakien mukaan oikeutettuja.

Nyt on tehty kaupunginhallituksen määräämissä kehyksissä paljon ”säästöjä” ja tulos on nähtävissä. Pahoinvointi lisääntyy. On aika valita toinen tie.

Ulla-Leena Alppi

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 7. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 14. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta
 15. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.