Yksityisten suuhygienistien laskutus ei ole mielivaltaista

Lukijalta

Tamperelaisen Lukijalta-kirjoituksessa 18. syyskuuta ihmeteltiin suuhygienistien hintojen määräytymistä ja suurta hintahaarukkaa.

Haluamme vastata kirjoituksessa esitettyihin kysymyksiin epäselvyyksien ratkaisemiseksi.

Yksityisen puolen laskutus ei ole mielivaltaista, vaan käytettävät koodit ovat aikaperusteisia. Usein hinnaston halvimmat hinnat koskevat vain esimerkiksi alaetualueen puhdistusta, eivätkä sinällään koske koko hampaiston puhdistusta. Kaupungilla laskutus perustuu vastaaviin aikaperusteisiin koodeihin.

Vertailu kaupungin ja yksityisen hintojen osalta tulee tehdä ensisijaisesti käytettyjen koodien perusteella, minkä jälkeen voidaan laskea suhteelliset hinnat. Julkisella sektorilla (Tampereen kaupunki) hoidon kuluja katetaan verovaroin (https://stm.fi/hammashuollon-maksut) ja potilaan maksama osuus onnoin kolmanneksen hoidon tuottamisen todellisista kustannuksista.

Yksityisellä puolella ainoa tuki on kela-korvaus, joka nykyisellään on reilut 10 prosenttia hinnasta. Suora lainaus Kelan julkisesta listasta: ”Parodontologinen hoito: Kohtalaisesti etiologisia tekijöitä sisältävän ientulehduksen ja/tai parodontiitin hoito käyntikerralta. Biofilmin/plakin ja plakkiretentioiden (paikkaylimäärien, hammaskiven tai vastaavan) poisto. Ientaskujen hoito ja juurenpintojen puhdistus. Hoitoon liittyvä ohjaus, neuvonta ja ylläpitohoito. Kesto vähintään 20 min. (koodi SDA03) ja kelakorvaus 13,00 euroa.”

Potilaan esimerkkihinnoilla tilanne menisi siis näin: toimenpiteen hinta yksityisellä 113,10 euroa ja kela-korvaus 12,00 euroa, jolloin potilaan maksettavaksi jää 101,10 euroa. Julkisella puolella hinta oli 37,50 euroa, kun tämän kertoo kolmella saa todellisen kustannuksen 112,50 euroa. Palvelun todellinen hinta on siis hyvin lähelle sama molemmilla sektoreilla.

Käynti- ja palvelumaksuja pitää verrata erikseen ja kaupungilla se on puolestaan hieman korkeampi.

Jarkko Kalliala

puheenjohtaja

Tampereen hammaslääkäriseura

Kaija Irri

puheenjohtaja

Suuhygienistit ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.