Päkirjoitus: Uusi Tammela

Petteri Mäkinen

Jalkapallokausi lähestyy Suomessa loppuhuipennustaan. Ilveksen vahva mestaruussauma on syksyn pimetessä laimistunut mitalitaisteluksi, mutta tamperelaisessa jalkapallossa mennään kohti valoa.

Tampereen kaupunki tiedotti maanantaina, että Tammelan uuden jalkapallostadionin rakentamisesta kilpailevat Pohjola Rakennus Oy Suomi, SRV Rakennus Oy ja YIT Suomi Oy. Kilpakumppanien kokoluokka kertoo siitä, että muun muassa asumista ja liiketilaa sisältävästä kokonaisuudesta ovat kiinnostuneita muutkin kuin jalkakalloväki.

Vaikka Tampere on kiakkokaupunki ja Hakametsän jäähalli on Tamperelaisen Lukijaraadin äänestyksessä nostettu kaupungin ylivoimaisesti tärkeimmäksi urheilupaikaksi, on kaupungin oma jalkapallostadion merkittävä osa eurooppalaista kaupunkikulttuuria.

Tampereella vuonna 2014 ideakilpailun voittanut Hattutemppu on ollut sydämenasia isolle joukolle jalkapalloromantikkoja, joille oikean jalkapallostadionin saaminen kaupunkiin on lähes ratikankokoinen osa Tampereen kehitystä moderniksi eurooppalaiseksi kaupungiksi. Vuosien vääntö ja valituskierre on vielä lisännyt hankkeen etenemisen tuomaa voiton riemua.

Uusi Tammela on tamperelaiselle jalkapallolle oikea kotikenttä, jonka lämmitettävällä keinonurmella pelataan ja harjoitellaan ympärivuotisesti, ei vain poiketa pelaamassa, jos nurmen kunto sen sallii. Uusi Tammela on isossa osassa, kun Tampereelle kasvatetaan pysyvää jalkapallokulttuuria.

Uudelle stadionille mahtuu noin 6500 katsojaa. Joku on pitänyt katsomon mitoitusta jo alkuunsa auttamattoman pienenä. Muistaa sopii, että kompakti ja intiimi takaa tunnelman. Eikä Ratinaakaan sovi unohtaa, jos Ilves pelaisi säännöllisesti esimerkiksi isoja europelejä. Jalkapalloväen pitkään parjaama yleisurheilustadion näyttäytyy nyt faneille aivan eri valossa, kun Huuhkajien Suomen EM-karsintahuuma on todistanut, että hieno tunnelma syntyy tarvittaessa betonikolossiinkin.

Tamperelaisessa jalkapallossa on nyt monenlaisia syitä optimismiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu