Ketkä pudotetaan kelkasta

toimitus

Kuka saa hoitoa? Kuka jää ilman rahaa?

Vanhusten hoivaa ei ole varaa lisätä. Vaikka hallitus on päättänyt lisätä hoitajien määrää, 4 500 uutta hoitajaa eikä 220 miljoonan lisärahaa ole olemassa.

Hoitajamitoituksesta tulee lain kuollut kirjain kuten vuoden 1734 rakennusmääräyksestä. Sen mukaan ”jokaisessa talossa pitää olla humalisto” eli humalatarha.

Terveydenhuollossa tehdään jo joka päivä päätöksiä siitä, kenelle annetaan kalliita hoitoja. Terveystalous on osa sairaanhoitoa. Sen painoarvo kasvaa, kun kuntien sairaanhoitomenot lisääntyvät ja kunnilta loppuvat rahat.

Pakolaisten rahoittamisesta on jo tehty rajoittavia päätöksiä Tanskassa, Ruotsissa, Hollannissa, Italiassa, Itävallassa, Puolassa ja Unkarissa. Näissä maissa omien kansalaisten tarpeet ja rajaton maahanmuutto ovat asettuneet vastakkain. Tuleva EU-komissaari Jutta Urpilainen (sdp.) joutuu ratkomaan ongelmaa koko Euroopassa.

Velkaantumisella on tähän saakka siirretty ikäviä päätöksiä. EU-maiden johtajien ja Euroopan keskuspankin (EKP) johtokunnan keskuudessa riidellään jo avoimesti velkaelvytyksen jatkosta. Voidaanko painaa lisää setelirahaa, jota jaetaan matalalla korolla markkinoille? Kuka siitä lopulta hyötyy?

Keskustan kannattajien enemmistö ei hyväksy syömävelan lisäämistä, sillä heillä on kokemusta velallisen elämästä. Hallituksen sisällä se tarkoittaa, että keskustan ja vasemmistopuolueiden ja vihreiden välillä on iso ristiriita. Jos keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni tukee Antti Rinteen ajamaa lisävelkaantumista, keskustaa voi kohdata joukkopako perussuomalaisiin ja kokoomukseen jo seuraavissa kuntavaaleissa 2021.

Oma maa ensin on asenteellinen valtavirta Yhdysvalloissa, entisessä Itä-Euroopassa ja yhä vahvemmin myös Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa. Suomi on kulkenut eurooppalaisen valtavirran jälkijunassa, eikä ole merkkejä siitä, että Suomi hyppäisi siitä pois.

Rahan rajuin rajoite koetaan syksyn työmarkkinaneuvotteluissa, joita ei johda pääministeri vaan työntekijä- ja työnantajaliitot. Miten sitten suu pannaan, jos maassa lakkoillaan vasemmistojohtoisen hallituksen aikana?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 4. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 5. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 6. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 7. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 8. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jääneitä on noin joka kolmannessa kunnassa
 9. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 10. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. Kuka nykypäivän vastarannankiiskistä olisi lähinnä Juicea, kirjailija Linda Huhtinen? – "Hän on vähän samankaltainen"
 13. Kolumni: Metsästystä ja luonnonsuojelua – "Eläinkolarien määrä kulkee käsi kädessä eläinkannan kanssa"
 14. Lukijalta: Vaitinaron lisäkaista kaikille – "Joukkoliikennekaistojen yhteydessä on jo havaittu, että ne ovat ruuhkien aikana lähes tyhjiä"
 15. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 3. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 4. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 5. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 6. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 7. Tampereen kulttuuripääkaupunkihaulle uusi pomo – "Siirrymme nyt kriittiseen vaiheeseen"
 8. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 9. Myös naisepäilty vangittu Haapalinnan taposta - IS: Vangittuina ovat 35-vuotias äiti ja 16-vuotias poika, joilla on myös yhteistä rikoshistoriaa
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 12. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. G Livelab Tampere täyttää 1 vuoden – Ensimmäisenä vuonna koronasta huolimatta 140 konserttia ja 24 000 asiakasta
 15. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.