Lukijalta: Inhimillisyyttä vanhushoivaan – "On väärin tuottaa ihmisille avuttomuuden kokemuksia pakottamalla kaikki diginatiiveiksi"

toimitus

Julkisuudessa on käyty osin outoa keskustelua vanhushoivan tarpeista.

Pitkään vastustettiin hoitajamitoituksen parantamista vedoten siihen, ettei pelkkä hoitajien määrän lisääminen ratkaise ongelmia palveluiden laadussa. Kukaan ei tietääkseni ole niin väittänytkään.

Totta on sen sijaan se, että ongelmia on hyvin vaikea lähteä ratkomaan ilman hoitajien määrän lisäämistä. Liian vähäisillä resursseilla kun ei ole aikaa esimerkiksi suunnittelutyölle, jolla parannettaisiin vanhusten saamaa hoivaa ja lisättäisiin heille annettua aikaa. Myös työntekijöiden uupuminen työmäärään, sekä tietoisuuteen siitä etteivät he voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat on suuri kuormittava tekijä.

Moni kokee parhaaksi vaihtaa alaa ja niinpä päteviä hoitajia onkin monin paikoin vaikea saada vanhuspalveluihin.

Uusi hallitus on vahvistamassa hoitajamitoitusta ensi vuoden elokuusta alkaen siirtymäajalla siten, että 0,7 mitoitus olisi saavutettu kaikkialla vuoden 2023 huhtikuussa.

Uudistus on kallis, mutta vähentää todennäköisesti terveydenhuollon menoja. Ja ennen muuta se ohjaa suuntaan, jossa jokaiselle voidaan turvata arvokas vanhuus.

Vanhuspalveluiden kehittämisessä yksi tärkeä asia on digitalisaatio. Se on hyvä apu monissa tilanteissa ja niille ihmisille, joille tietotekniikka on tuttua.

Kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin 500 000 yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä lainkaan tietotekniikkaa. Myös näiden ihmisten tilanne ja tarpeet on otettava vakavasti. Muutoin on hyvinkin mahdollista, että digitalisaatiosta tulee tämän ajan uusi syrjinnän muoto.

On väärin tuottaa ihmisille avuttomuuden ja huonommuuden kokemuksia pakottamalla kaikki yhtä aikaa diginatiiveiksi. Niin vanhushoivassa kuin terveyspalveluissa on oltava realisti ja lähdettävä liikkeelle ihmisten, ei hallinnon tai talouden lyhytnäköisistä tarpeista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 2. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 3. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 6. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 7. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 8. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 9. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 10. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 11. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 12. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 13. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 14. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 15. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 3. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 4. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 5. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 6. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 7. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 8. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 9. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 10. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 13. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 14. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja
 15. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.