Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Inhimillisyyttä vanhushoivaan – "On väärin tuottaa ihmisille avuttomuuden kokemuksia pakottamalla kaikki diginatiiveiksi"

Julkisuudessa on käyty osin outoa keskustelua vanhushoivan tarpeista.

Pitkään vastustettiin hoitajamitoituksen parantamista vedoten siihen, ettei pelkkä hoitajien määrän lisääminen ratkaise ongelmia palveluiden laadussa. Kukaan ei tietääkseni ole niin väittänytkään.

Totta on sen sijaan se, että ongelmia on hyvin vaikea lähteä ratkomaan ilman hoitajien määrän lisäämistä. Liian vähäisillä resursseilla kun ei ole aikaa esimerkiksi suunnittelutyölle, jolla parannettaisiin vanhusten saamaa hoivaa ja lisättäisiin heille annettua aikaa. Myös työntekijöiden uupuminen työmäärään, sekä tietoisuuteen siitä etteivät he voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat on suuri kuormittava tekijä.

Moni kokee parhaaksi vaihtaa alaa ja niinpä päteviä hoitajia onkin monin paikoin vaikea saada vanhuspalveluihin.

Uusi hallitus on vahvistamassa hoitajamitoitusta ensi vuoden elokuusta alkaen siirtymäajalla siten, että 0,7 mitoitus olisi saavutettu kaikkialla vuoden 2023 huhtikuussa.

Uudistus on kallis, mutta vähentää todennäköisesti terveydenhuollon menoja. Ja ennen muuta se ohjaa suuntaan, jossa jokaiselle voidaan turvata arvokas vanhuus.

Vanhuspalveluiden kehittämisessä yksi tärkeä asia on digitalisaatio. Se on hyvä apu monissa tilanteissa ja niille ihmisille, joille tietotekniikka on tuttua.

Kuitenkin Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin 500 000 yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä lainkaan tietotekniikkaa. Myös näiden ihmisten tilanne ja tarpeet on otettava vakavasti. Muutoin on hyvinkin mahdollista, että digitalisaatiosta tulee tämän ajan uusi syrjinnän muoto.

On väärin tuottaa ihmisille avuttomuuden ja huonommuuden kokemuksia pakottamalla kaikki yhtä aikaa diginatiiveiksi. Niin vanhushoivassa kuin terveyspalveluissa on oltava realisti ja lähdettävä liikkeelle ihmisten, ei hallinnon tai talouden lyhytnäköisistä tarpeista.