Pääkirjoitus: Nyt on Baana auki

toimitus

Hervannassa päästään nyt Baanalle. Uutta leveää pyöräilyn laatukäytävää pitkin pääsee jo Pehkusuonkadulta Kanjoninkadulle. Marraskuun lopulla aukeaa reitti ysitielle saakka. Lähivuosina Baanaa pitäisi päästä jo Hervannasta lähes keskustaan Viinikan liittymään saakka.

Terminologiassa Baana on jalankulun ja pyöräilyn laatukätävä. Jo pelkät kuvat tuoreena hohtavasta ja routakuopattomasta asfaltista houkuttelevat Baanalle sellaisia, joilla satulaan istumisesta on vuosia ja joille pyöräily ei ole ollut realistinen tullut liikkumismuoto kaupunkiympäristössä.

Monien arempien pyöräilijöiden mieleen ovat ennen kaikkea selkeät merkinnät siitä, missä ja mihin suuntaan Baanalla pyöräillään. Tamperelainen uutisoi syyskuun lopussa, että pyöräilijöille ja jalankulkijoille tarkoitettujen reittien erottelua selkiytetään ja yhdenmukaistetaan niin, että samanlaiset merkinnät olisivat käytössä kaikkialla. Tämä on oikea suuntaus.

Polkupyörä on näppärä kulkupeli, jolla reitinvalinta on joustavaa. Tämä ei saa kuitenkaan tarkoittaa sitä, että pyörällä pitäisi ajaa missä vaan. Jalkakäytävillä ajetaan keskustassa monessa paikassa häpeilemättä ja muista välittämättä, vaikka pyöräilijöille tarkoitettu reitti kulkisi korttelin toisella puolella.

Kun reitit ja merkinnät saadaan kuntoon, on tietämättömyys ja marmatus kaupungin huonoista pyöräilyolosuhteista enää hyvin huono tekosyy.

Ennen kaikkea keskustassa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reiteissä ei saisi olla epäselvyyksiä. Tällä hetkellä keskustan pääreittien suurin ongelma on Rongankadulla sekä Rautatienkadun ja Patosillan välillä, jossa etuoikeus nopeimmalla, röyhkeimmällä ja piittaamattomimmalla. Rongankadun kehitysideoistakin kerroimme lehdessä syyskuussa.

Tarkkoja aisteja toki tarvitaan edelleen. Esimerkiksi Hämeenkadun ratikkapysäkeillä uudesta kulkupelistä päädytään parin askeleen jälkeen pyörien eteen.

Joustavuus, suvaitsevaisuus ja muiden kadunkäyttäjien huomioonottaminen ovat keskustassa liikkujille tärkeitä arvoja edelleenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 2. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 3. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 6. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 7. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 8. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 9. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 10. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 11. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 12. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 13. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 14. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 15. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 3. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 4. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 5. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 6. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 7. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 8. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 9. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 10. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 13. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 14. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.