Pääkirjoitus: Tehrääs historiaa!

toimitus

Olisikohan kukaan Finlaysonin 100-vuotisjuhlaa vuonna 1920 viettänyt voinut ajatella, että 200-vuotisjuhlan näyttely pidetään Tammerkosken toisella puolella Tampellassa, kuten tämän lehden jutussa kerrotaan?

Ei varmasti kukaan.

Finlayson ja Tampella olivat tuolloin kaksi kaupunkia kaupungin sisällä, jolle kummallekin oli jo kirjoitettu paikka suomalaisen suurteollisuuden historiassa. Sadassa vuodessa kaupunkioikeudet saanut maaseutukylä oli niiden ympärillä noussut kansainväliseksi teollisuuskeskukseksi, joka työllisti enimmillään lähes puolet koko Suomen teollisesta työvoimasta.

Teollisuutta oli jo tuolloin eri puolilla silloista kaupunkia, kuten Pyynikillä, Lapinniemessä, Hatanpäällä ja Tammelassa, mutta silti kaupunki jakautui Finlaysonin ja Tampellan puoleen yhtä luontevasti kuin Ilveksen ja Tapparan puoleen vuosikymmeniä myöhemmin.

Vaan olisiko joku 100-vuotisjuhlijoista voinut arvella, että 80 vuoden päästä suurella tehdasalueella toimii Finlaysonin nimen alla vain pieni kangaskauppa, yhden tekstiilitehtaan paikan ovat ottaneet muun muassa kymmenet ICT-alan yritykset ja elämyspalvelut, jollaisten tuotekirjosta ei kirjoitettu edes sen ajan tieteiskirjallisuudessa. Tai että Tampellan tehdasalueella olisi muun muassa kaupunkiasuntoja ja eräs maan merkittävimmistä museokeskuksista.

Vielä harvempi.

Tästä on vain lyhyt aasinsilta tämän viikon perjantaihin. Business Tampere julkisti uuden elinkeinostrategiansa nimeltään Tehrääs numeroo. Vuoteen 2025 tähtäävä strategiapaperi tiivistää visioksi käsiteparin Uudistumiskyvyltään ylivoimainen – Kestävästi kasvava. Tamperelaisen elinkeinotoiminnan uudistumiskyvystä tuskin Finlaysonin ja Tampellan aluetta parempaa esimerkkiä löytyy. Vaikka rakennemuutoksen kutsuminen hallituksi olisi liioittelua, on lopputulos hieno.

Tamperen on kaupunki, jonka historia on tarjonnut paljon ennakoimattomia kehityskulkuja. Ainakin tällaisia tarvitaan lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 2. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 3. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 8. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 9. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 10. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 11. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 12. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 3. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 4. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 5. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 6. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 7. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 8. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 9. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 10. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 11. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 14. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.