Lukijalta: Terapiatakuu varmistettava – "Panostukset mielenterveyspalveluihin maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin"

toimitus

Hyvä mielenterveys kuuluu jokaiselle. Tällä hetkellä mielenterveyspalvelut eivät kuitenkaan ole tasapuolisesti kaikkien niitä tarvitsevien saatavilla.

Merkittävin haaste on viive palveluihin pääsyssä. Moni hyötyisi varhaisesta keskusteluavusta, mutta joutuu odottamaan palveluihin pääsyä liian pitkään. Odottaessa ongelmat ovat jo ehtineet muuttua vakavammiksi.

Erityistä huomiota on kiinnitettävä lapsiin ja nuoriin. Jokainen koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle syrjäytynyt nuori on liikaa. Siksi on panostettava varhaisiin vuosiin ja tukeen sekä sivistykseen ja osaamiseen. Terapiatakuun toteuttaminen on konkreettinen toimi, joka auttaa lapsia ja nuoria pois hoitojonoista kiinni koulutuksen kautta työelämään.

Mielenterveysongelmat koskettavat ihmisiä iästä ja taustasta riippumatta. Viiveet hoitoon pääsyssä aiheuttavat monenlaista inhimillistä kärsimystä sairastuneen elämässä. Usein mielenterveysongelmat koskettavat ja kuormittavat sairastuneen lisäksi myös hänen lähipiiriään.

Mielenterveyden ongelmat ovat myös yleisin työkyvyttömyyden syy. Kelan mukaan yhä useampi työikäinen saa sairauspäivärahaa mielenterveyden häiriön vuoksi. Mielenterveysongelmat ovat myös suurimpia syrjäytymisen syitä.

Terapiatakuu vahvistaisi mielenterveyshoidon perustasoa. Terapiatakuun mukaisella lakimuutoksella taattaisiin nopea pääsy hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon. Hoidon tarve arvioitaisiin välittömästi apua haettaessa, ja hoito aloitettaisiin kuukauden sisällä tästä.

Terapiatakuu toteuttaa terveyspolitiikan yhdenvertaisuustavoitetta ja varmistaa sen, etteivät mielenterveysongelmista kärsivät ja heidän omaisensa jää yksin, ilman apua ja tukea. Varhaisella hoitoon pääsyllä ehkäistään tilannetta, jossa vastuu sairastuneesta kuormittaa kohtuuttomasti myös omaisia.

Erityisesti lapsiomaiset ovat merkittävässä riskissä sairastua itsekin mielenterveyden ongelmiin. Terapiatakuulla voitaisiinkin ehkäistä mielenterveysongelmien siirtymistä sukupolvelta toiselle. Mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamisesta hyötyvä erityisesti he, joilla on vähiten voimavaroja vaatia ja hakea apua.

Panostukset mielenterveyspalveluihin maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin, kun yhä useampi saa avun varhaisessa vaiheessa ja mielenterveysongelmista johtuvat työpoissaolot vähenevät, kalliin erikoissairaanhoidon tarve pienenee ja inhimillinen kärsimys vähenee.

Sofia Vikman

kansanedustaja (kok.)

Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 2. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 3. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 4. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 5. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 6. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 9. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 10. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 11. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 12. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 13. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 14. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 15. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 7. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 8. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 9. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 10. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 11. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 12. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 13. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 14. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.