Pääkirjoitus: Älyä nysseihin – "Keskustelua on Tampereella hallinnut yleensä vain kertalipun hinta"

toimitus

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sai keskiviikon kokouksessa perusteellisen selvityksen Nysse-liikenteen maksujärjestelmäuudistuksen suuntaviivoista. Kankea käsite pitää sisällään aimo annoksen arkea ja konkretiaa.

Sana maksujärjestelmäuudistus tarkoittaa isossa kuvassa sitä, että jo lähitulevaisuudessa esimerkiksi saldotiedot sisältävät matkakortit poistuvat. Bussimatkalle leimaudutaan tunnisteella ja varsinainen tieto on pilvessä. Uusi järjestelmä mahdollistaa jossain vaiheessa myös matkan maksamisen bussiin noustessa pankkikortin lähimaksulla tai älypuhelimen avulla. Myös verkkokauppaa kehitetään ja mobiililippuun tulee lisää vaihtoehtoja.

Ei anneta järjestelmien ja tekniikan hämätä. Uusi maksujärjestelmä muuttaa bussimatkustamista perusteellisesti. Digitalisaatio helpottaa merkittävästi lippujen ostamista etukäteen, mutta homma toimii sutjakammin, kun satunnaisen matkailijan kolikoiden kaivamiselle tulee useita uusia vaihtoehtoja. Autokin seisoo pysäkillä lyhyemmän aikaa ja matka nopeutuu. Ja ehkä aikataulutkin pitävät paremmin.

Järjestelmän mahdollistamat kokonaan uudenlaiset lipputuotteet helpottavat sekä bussiliikenteen markkinointia että matkustamista. Suurimmat odotukset ovat muun muassa Lontoossa käytössä olevasta paras hinta -mallista, jossa bussiin noustessa vain leimataan ja matka laskutetaan viikon kuluttua käytön mukaan halvimmilla lippuvaihtoehdoilla. Monelle liput ja vyöhykkeet ovat yhä ydinfysiikkaa. Myös turisteille ja ennen kaikkea seminaari- ja kokousvieraille maksutapa on oiva vaihtoehto.

Bussiliikennekeskustelua on Tampereella hallinnut yleensä vain kertalipun hinta. Vetovoimassa on kyse muustakin. Bussimatkan on sovittava matkustajan kukkaroon, mutta sujuvuutta ja joustavuutta ei saa aliarvioida. Jo lähitulevaisuudessa ollaan lähellä sitä, että bussiin vain noustaan, matkustetaan perille ja rahat veloitetaan saldosta tai tililtä reilun taksan mukaan. Periaatteessa vain linja pitää selvittää itse – tosin siihenkin löytyy monenlaisia apukeinoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 2. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 3. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 4. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 5. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 6. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 9. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 10. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 11. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 12. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 13. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 14. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 15. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 5. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 6. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 7. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 8. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 9. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 10. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 11. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 12. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 13. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 14. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 15. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.