Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Tekeekö tekoäly liikenteestä turvallisempaa? – "Esimerkiksi parkkipaikkakolhut ovat lisääntyneet, johtuuko tämä kuljettajaa avustavasta tekniikasta?"

Viime viikonvaihteen Tamperelaisessa kerrottiin kokeilusta, jossa risteyksessä olevan liikennekameran avulla tekoäly päättelee ja ennakoi jalankulkijoiden liikkeitä ja varoittaa autoilijoita, kun se huomaa kävelijän lähtevän ylittämään katua.

Tämän kaltaisten ratkaisujen on tarkoitus tehdä suojateistä entistä turvallisempia.

En huomannut perusteluja sille, että vaikutus tulee olemaan juuri tuo, eikä päinvastainen, kuten se voisi myös olla.

Ihminen voi todellisuudessa käyttäytyä eri tavalla, kuin sen insinööriaivoisen datatieteilijän mukaan pitäisi käyttäytyä. Käytös voi muuttua, jos tekoälyyn ynnä muihin digitaalisiin laitteisiin aletaan luottaa liikaa, tai niiden viestejä ei huomoida niiden epäkäytännöllisyyden vuoksi.

Esimerkiksi parkkipaikkakolhut ovat lisääntyneet alle viiden vuoden ikäisissä autoissa, vaikka voisi luulla, että uuden ja kalliin auton kanssa oltaisi varovaisempia, kuin vanhan ja halvan. Johtuuko tämä kuljettajaa ”avustavasta” tekniikasta?

Susanna Nykyri