Pääkirjoitus: Kahta historiaa – "Jos päätöksellä lähdetään tekemään historiaa, se menee todennäköisesti pieleen"

toimitus

Tamperelaisen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin nousu pääministeriksi on tällä hetkellä vahva vaihtoehto.

Marinin valinta pääministeriksi olisi monella tapaa historiallinen. Suomen poliittisen historian kannalta on muistutettu siitä, että Marin olisi kaikkien aikojen nuorin pääministeri. Marin täytti juuri muutama viikko sitten 34 vuotta. Veret seisauttavan vaalivoiton jälkeen pääministeriksi vuonna 1991 noussut Esko Aho (kesk.) oli 36-vuotias.

Paikallisesta näkökulmasta huomionarvoista on se, että – kuten aiemmin olen tällä paikalla kertonut – Marin olisi vain ensimmäinen tamperelainen, vaan myös ensimmäinen Pirkanmaan tai sen edeltäjän Hämeen pohjoisen vaalipiirin istuva kansanedustaja, joka nousee pääministeriksi.

Lähimmäs pääsee kangasalalaisen urkutehtailija-fennomaani-suvun Antti Tulenheimo, joka nousi vuonna 1925 yhdeksänkuukautisen kokoomuksen ja maalaisliiton muodostaman vähemmistöhallituksen pääministeriksi. Hämeen pohjoisen vaalipiirin kansanedustajakin tuolloinen kokoomuksen puheenjohtaja ja myöhempi Helsingin yliopiston rehtori ja Helsingin kaupunginjohtaja oli, mutta ei silloin, kun hänet valittiin pääministeriksi keväällä 1925. Tulenheimo oli kansanedustaja vuosina 1914–17, 1922–24 ja 1930–33.

Jätetään kuitenkin yllä olevat kaksi seikkaa omaan arvoonsa. Yleensä jos päätöksellä lähdetään tekemään historiaa, se menee todennäköisesti pieleen. Päätöksillä pitää tehdä tulevaisuutta. Marinin kohdalla lähimenneisyydestä voidaan oppia kuitenkin se, että hän on ennenkin noussut nopeasti vaativien tehtävien tasalle muun muassa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja demarien sijaispuheenjohtajana.

Ellei jompi kumpi viikonlopun aikana yllättäen vetäydy, ratkeaa uusi pääministeri sunnuntaina. Tilanne, jossa kaksi saman puolueen edustajaa kamppailee kesken kautta pääministerin paikasta, on poikkeuksellinen. Vaikka valinnan tekee demarien puoluevaltuusto, on kansalaisten tasolla käytävä keskustelu tärkeää. Loppuviikolla nähtiin jo hyvä alku.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 7. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.