Lukijalta: Alibudjetointi ei ole vastuullista – "On kaupungin oma etu pitää huolta kaupunkilaisistaan"

Lukijalta

Apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) esitti Tamperelaisen kolumnissa keskiviikkona tuntojaan kaupungin budjettitasapainosta.

Hänen keskeinen näkemyksensä oli, että budjetissa pysyminen on johtamisesta kiinni. Sosiaali- ja terveyspuolen osalta asia ei ole näin mustavalkoinen.

On erikoista, että kaupungin korkeimpaan johtoon kuuluva Jäntti toistuvasti syyttää sote-palveluita huonosta johdosta. Apulaispormestarina ja valtuutettuna hän on osaltaan vastuussa kaupungin johtamisesta.

Sosiaali- ja terveyspalveluja alibudjetoidaan jatkuvasti. Kokoomus on ollut mukana päättämässä, ettei sote-palvelujen rahoitusta lisätä, vaikka väestö kasvaa hurjaa vauhtia.

Ei ole mikään ihme, että budjetti ylittyy, koska palvelujen tarve ei vähene sillä että niihin varataan liian vähän rahaa. Vuosien mittaan alibudjetointi on kasannut vajeen, jota ei tunnu olevan varaa korjata.

Alibudjetoinnista on vastuullinen johtaminen kaukana. Sosiaali- ja terveysmenojen ennakointi on haasteellista, koska palvelujen tarve vaihtelee odottamattomistakin syistä.

Vuoden 2018 kärsimme ensin talvella poikkeuksellisesta liukkaudesta ja kesällä tukalista helteistä. Näiden vaikutus sote-kustannuksiin on melkoinen. Esimerkiksi yhden lonkkamurtuman kustannus on arviolta 50 000 euroa.

Kovien helteiden vaikutus ikääntyvän väestön hoidontarpeeseen on myös suuri. Hyvä johtaminen voi auttaa varautumaan muutoksiin, mutta yllätyksiltä ei silti voi tyystin välttyä.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat lakisääteisiä. Monet niistä turvaavat perusoikeuksien toteutumisen. On kaupungin oma etu pitää huolta kaupunkilaisistaan.

Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen on palvelujen järjestämisen kannalta olennainen asia, mutta sitä on vielä odotettava.

Erikoissairaanhoidon kustannusten taittaminen vaatii panostuksia peruspalveluihin. Mitä aiemmassa vaiheessa hoitoon pääsee sitä kustannustehokkaampaa se on.

Yleinen trendi on sen sijaan ollut tonnien napsiminen peruspalveluista, jolla on näennäisesti yritetty paikata erikoissairaanhoidon miljoonaylityksiä. Tämä kaivaa kuoppaa vain syvemmäksi tulevaisuudessa.

Peruspalveluiden vahvistaminen vaatii rahaa, mutta se tulisi nähdä investointina. Kyse lieneekin pitkälti siitä, että haluammeko tuijottaa yhtä tai kahta budjettivuotta vai kenties yhtä tai kahta valtuustokautta.

Ensimmäinen vaihtoehto ei tarjoa muita vaihtoehtoja kuin juustohöylän. Se on jo todettu huonoksi ratkaisuksi.

Perttu Jussila

Amu Urhonen

Kirjoittajat ovat sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseniä (vihr.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 4. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 5. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 6. Tappara-pakkien pistekunkku teki pätkäsopimuksen
 7. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 8. Death Cafe puhuttaa kuoleman ammattilaisia Tampereella – "Tapahtuman keskeinen tarkoitus on kasvattaa tietoisuutta kuolemasta",
 9. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 10. Eristeet kärysivät Naistenlahdessa – voimalaitoksen turvekasassa ei ollutkaan paloa
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Miia Nuutilan komedia Viikinsaaren kesäteatteriin perjantaina
 13. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reiteissä puutteita Tampereen työmaiden kohdalla – kaupunki ottaa työmaat tehovalvontaan
 14. Pika-aituri Reetta Hurskeella on juuri nyt vaikeaa – IL: "Tuntuu, että kova treeni on mennyt pikkaisen yli"
 15. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 4. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 5. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 6. "Uskon, että pystyn tuottamaan lisäarvoa..." – Toni Vilander lähtee mukaan Luxury Collectionin Ferrari-myyntiin Suomessa
 7. Finlayson tuo markkinoille kuosilliset kertakäyttömaskit
 8. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 9. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 10. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 11. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 12. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 13. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 14. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 15. Hiedanrannassa aloitetaan uuden kevyen liikenteen väylän rakentaminen – Työ alkaa maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.