Pääkirjoitus: Ratikka pysyy puheenaiheena – "Kaikkea epävarmuutta käytetään hyväksi ja ratikan jatkorakentaminen pysyy poliittisella agendalla myös tänä vuonna."

Petteri Mäkinen

Tampereen kaupunginhallitus saa maanantaina jälleen pöydälleen hankalaksi muuttuneen Vaitinaron täyttösuunnitelman. Tilannekatsauksessa todetaan, että kaupunki ei lähde valittamaan Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä kumota aluehallintoviraston lupa noin 9 hehtaarin täyttöön Näsijärvessä. Luvan mukaan Sulkavuoren keskuspuhdistamon louhinnasta saatua mursketta olisi alettu ajaa Näsijärveen heti rannasta alkaen. Täyttömaalle tulisi ratikan toisen vaiheen reitti kohti Hiedanrantaa.

Vaasan hallinto-oikeuden mukaan täytöllä voisi olla vaikutuksia pohjaveden tasoon, määrään, laatuun ja virtaussuuntiin.

Nyt Näsijärvellä etenemisessä toivo on laitettu saarivaihtoehtoon, jossa täyttö alettaisiin vasta reilun 30 metrin päästä rannasta ja ratikka kulkisi saarelle ja siltä pois siltaa pitkin. Hintaa olisi noin 6 miljoonaa enemmän. Lupahakemus tästäkin jätettiin jo maaliskuussa 2019.

Kaupungin mukaan ranta- ja saarivaihtoehdon pohjavesivaikutukset ovat erilaiset ja kanava turvaa veden luonnollisen virtauksen rannassa. Uskoa on pohjustettu muun muassa keskusteluilla aluehallintoviraston ja rantatäyttöluvasta valittaneen Pirkanmaan ely-keskuksen kanssa.

Luvasta valittanut Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys kiirehti jo joulukuussa tulkitsemaan hallinto-oikeuden päätöstä niin, ettei saaritäyttökään olisi päätöksen perustelujen mukaan mahdollinen.

Lupapäätöstä saarivaihtoehdosta odotetaan jo alkuvuodesta 2020. Vaikka lupa myönnettäisiin, siitä valitetaan aivan varmasti. Jos valitusta käsiteltäisiin hallinto-oikeudessa nytkin vuosi, on päätöksen ehtiminen loppuvuodelle suunniteltuun ratikkavaltuuston osa 2:een epävarmaa.

Kaikkea epävarmuutta käytetään hyväksi ja ratikan jatkorakentaminen pysyy poliittisella agendalla myös tänä vuonna. Tämä on helppo ennustus uudelle vuodelle. Keskustelulta ja argumentaatiolta sopii toivoa tasokkuutta ja keskustelijoilta myös kykyä kuunteluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 4. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 5. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 6. Tappara-pakkien pistekunkku teki pätkäsopimuksen
 7. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 8. Death Cafe puhuttaa kuoleman ammattilaisia Tampereella – "Tapahtuman keskeinen tarkoitus on kasvattaa tietoisuutta kuolemasta",
 9. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 10. Eristeet kärysivät Naistenlahdessa – voimalaitoksen turvekasassa ei ollutkaan paloa
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Miia Nuutilan komedia Viikinsaaren kesäteatteriin perjantaina
 13. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reiteissä puutteita Tampereen työmaiden kohdalla – kaupunki ottaa työmaat tehovalvontaan
 14. Pika-aituri Reetta Hurskeella on juuri nyt vaikeaa – IL: "Tuntuu, että kova treeni on mennyt pikkaisen yli"
 15. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Järjestyksenvalvojat joutuvat menemään rauhoittelemaan kuuluttajaa..." – Mitä oikein tapahtui tiistai-iltana Valkeakosken Apian kentällä?
 2. Tampereen kaupungin työntekijät lensivät viime vuonna yli 3 miljoonaa kilometriä – Päästöt kompensoitiin istuttamalla vajaalla 5 000 eurolla puita Ugandaan
 3. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 4. Koronavilkku tulee Tampereelta – "Kuun vaihteessa se oli sisäisessä testikäytössä"
 5. Paasikiventien siirto, uusi kevyen liikenteen silta ja 6633 metriä raitiotietä – ratikan kakkosvaiheen suunnitelmia voi nyt kommentoida
 6. "Uskon, että pystyn tuottamaan lisäarvoa..." – Toni Vilander lähtee mukaan Luxury Collectionin Ferrari-myyntiin Suomessa
 7. Finlayson tuo markkinoille kuosilliset kertakäyttömaskit
 8. Popeda esiintyi Seinäjoen Vauhtiajoissa ja se sai ammattiviulisti Pekka Kuusiston ottamaan kantaa turvaväleihin, joita ei kuvan perusteella näytä olevan olemassakaan – "Miten h**vetissä tämän on annettu tapahtua?"
 9. Kolumni: Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."
 10. Mitä tapahtuu 18.4.2021? – Tamperelaiset puolueet heräävät hiljalleen kohti kevään kuntavaaleja
 11. Tampereen Pyrinnön pomo suuttui Ruotsi-ottelun kanssa vehtaamiseen – "Turun Paavo Nurmi Gamesiin tuli parinkymmenen maan urheilijoita eikä se tunnu haittaavan ketään..."
 12. Koskipuiston hopeasalavasta karsittiin huonoimmat osat pois: "Koskeen päin kallellaan oleva runko on aika laho"
 13. Alaikäinen kuljettaja ajoi varastetun auton katolleen Teiskossa
 14. Mikä ihmeen samppanjaindeksi? – Tamperelaisravintola tekee ennätysmyyntiä koronasta, notkahduksesta ja ratikkatyömaasta huolimatta
 15. Hiedanrannassa aloitetaan uuden kevyen liikenteen väylän rakentaminen – Työ alkaa maanantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.