Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Vanhushoivan kurjuus ja korjaus

Monissa kunnissa on sovellettu kolmekymmentä vuotta tilaaja–tuottaja-mallia ja luovuttu omasta palvelutuotannosta muun muassa vanhushoivassa. Mallin oli tarkoitus tehostaa ja parantaa kunnan toimintaa.

Kaikenlaisen hoivan osalta on kuitenkin jo lähtökohtaisesti selvää, että tuottavuuus- ja kannattavuuspyrkimys lyö laatua korvalle. Tämän todistavat hoivayritysten paljastuneet laiminlyönnit.

Samanlaisia hoivakurjuuden ilmentymiä näyttävät aiheuttavan myös kuntien säästötoimet. Tilaaja–tuottaja-mallin puuttellinen hallinta ja ymmärrys sen ehdoista, soveltuvuudesta ja edullisuudesta eri palveluissa on näiden ongelmien taustalla.

Päätöksentekokriteerit jättävät laadun liian usein taloudellisen edullisuuden varjoon. Malli edellyttää laadun määritystä niin, että sitä voidaan valvoa.

Kuntien valvontatoimet ovat kuitenkin säännönmukaisesti olemattomat, muuten ei julkisuudessa kuvattuja tilanteita olisi päässyt syntymään. Ongelmien esiintulo on riippunut henkilöstön tekemistä ilmiannoista.

Laadun seuranta on johdon ydintehtävä niin kunnassa kuin yrityksessäkin. Johtaminen voidaan asettaa perustellun arvostelun kohteeksi. Kun valtion ja aluehallinnon viranomaiset joutuvat puuttumaan asioihin, kertoo se siitä, että kunnat eivät näytä osaavan perustehtäväänsä. Kuntien tilaajahallinnon toimivuudesta ja väitetyistä eduista tarvitaan laaja selvitys.

Hoivan valvontaan tarvitaan lisäksi uudenlaista avoimuutta. Joka kuntaan tulisi perustaa kansalaisten, omaisten ja asiantuntijoiden muodostamat hoivan valvontaelimet, hoivan raadit, joilla pitää olla oikeus saada sopimusten keskeinen sisältö käyttöönsä.

Niillä pitää olla vapaa pääsy hoivalaitoksiin arvioimaan tilanne ja niiden on saatava siellä käyttöönsä tarvitsemansa tiedot. Tiedot ja raadin arviot pitää voida julkistaa, jos eivät huomautukset riitä.

Sopimusrikkomusten varalle on kuntien tekemiin sopimuksiin sisällytettävä asianmukaiset korvaussäännökset. Esiin tulleissa tapauksissa on kyse myös rikosoikeudellisesta vastuusta heitteillejätön ja kuoleman tuottamuksen osalta. Tilaajan pitää nostaa näistä syytteet. Heitteillejätön ja puuttellisen hoivan johdosta on hoivan ja hoidon asiakkaille suoritettava asianmukaiset korvaukset.

Veikko Räntilä

Tampere