Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Pinninkadun suunnitelma on hyvä – "Kauppiaiden olisi syytä huomioida myös kaupungin keskusta-alueella asuvan, autottoman asiakasryhmän merkitys"

Uuden Pinninkadun suunnitelma on herättänyt vastustusta, pelkoa ja väärinymmärryksiä. Suunnitelma on kuitenkin hyvä, ja se toteuttaa kaupungin strategiaa sekä viihtyisän kaupunkiympäristön kehittämistä erinomaisesti.

Suunnitelma parantaa liikenneturvallisuutta, pienentää melu- ja hiukkaspäästöjä, lisää kaupunkivihreää sekä luo miellyttävää ja houkuttelevaa jalankulku- ja pyöräily-ympäristöä. Kaiken tämän hintana on ainoastaan muutama kymmenen parkkipaikkaa Tammelantorin liepeillä.

Monet ovat olleet huolissaan työmaiden takia poistetuista katupuista. Nykyinen Pinninkatu torin laidalla on pelkkää asfalttia ja kiveä reunasta reunaan. Suunnitelman myötä kadulle tulee uusia puita, jotka tuovat kaivattua vehreyttä harmaaseen ympäristöön, minkä lisäksi ne sitovat pölyä ja vaimentavat melua. Torille on miellyttävämpää saapua puiden katveessa kuin kolkkoa ja harmaata katua kulkien.

Tammelantori on erinomaisesti saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla Pinninkadun uudistusten jälkeenkin. Raitiotien valmistuminen, Tullin alueen uudistaminen sekä lähikortteleiden uudet rakennushankkeet liittävät alueen yhä paremmin osaksi laajenevaa itäistä keskustaa, lisäten alueen ihmismäärää ja vilkkautta.

Parkkipaikkoja alueelle jää edelleen runsaasti, mikä voidaan helposti todeta vilkaisemalla alueen karttaa. Tammelan puistokadun uudistamisen yhteydessä on myös mahdollista järjestellä muutamia korvaavia paikkoja, mikäli tahtoa tällaiseen on. Läpikulkukatujen, kuten Vellamonkadun ja Väinölänkadun tarjoamat reitit autoille mahdollistavat myös jatkossa alueen hyvän saavutettavuuden autoilijoille.

Alueen jäljellejäävien parkkipaikkojen siirtäminen myös viikonloppuisin aikarajoitettuun kiekkopysäköintiin tai maksullisuuden laajentaminen takaavat sen, että parkkipaikkoja on saatavilla autolla saapuville torin asiakkaille, eikä aikaa ja hermoja kulu parkkipaikan etsintään. Myös asunto-osakeyhtiöiden parkkipaikkoja on mahdollisuus hyödyntää huomattavasti paremmin kuin nyt.

Tammelantorin vahvuutena eivät ole parkkipaikat, vaan tunnelma ja paikalliset tuotteet. On ihmeellistä, kun perinteiset, torilla pitkään kauppaa käyneet toimijat aloittavat jälleen valitettavan yleisen valitusvirren: “älkää tänne tulko, ei tänne pääse eikä mahdu”.

Kauppiaiden olisi syytä huomioida myös kaupungin keskusta-alueella asuvan, autottoman asiakasryhmän merkitys. Juuri tälle joukolle torit ovat tärkeitä ostospaikkoja, sillä laajan valikoiman automarketit ovat kaukana ja hankalasti saavutettavissa ilman omaa autoa. Tämä ryhmä usein myös arvostaa lähellä tuotettuja, laadukkaita ja tarinallisia tuotteita enemmän kuin edullista hintaa.

Tuoreet tutkimukset paljastavat, että kaupunkien keskustojen asiakkaista suurin osa saapuu ostoksille aivan muilla kulkumuodoilla kuin omalla autolla. Tämänkin takia Tammelantorin jalankulkuympäristöä ja pyöräily-yhteyksiä on syytä kehittää, vaikka muutama pysäköintiruutu menetettäisiinkin. On herättävä haistelemaan uusia todellisuuden tuulia, eikä jäädä vanhentuneen mutu-tunteen vangiksi.

Juha Joki

Tuomas Palonen

Urbaani Tampere ry