Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Torilla tavataan! – "Menestyvän Tammelantorin pitäisi olla win-win ihan kaikille"

Loppuviikko on puhuttu Tammelantorista ja sen tulevaisuudesta. Keskiviikon Tamperelaisen uutisjutussa torikaupan veteraani Mauno Laihonen avautui Pinninkadun katusuunnitelmasta, joka vähentäisi torin laitaa kulkevan kadun parkkipaikkojen määrä 61 paikasta 11 paikkaan.

Suunnitelma Pinninkadun muuttamiseksi yliopistolta ja Tullilta Tammelan läpi kulkevaksi pyörä- ja jalankulkupainotteiseksi reitiksi ei ole uusi, mutta töiden mahdollinen alkaminen jo ensi keväänä järkytti. Laihosen mukaan hän laittaa lapun lihakauppansa luukulle, jos parkkipaikat lähtevät tällä aikataululla.

Laihosen tyrmistystä joulun alla nähtäville tuodusta katusuunnitelmasta on helppo ymmärtää. Vaikka paikat eivät ole tienoon viimeiset, hankaloittaa niidenkin poistaminen paikan etsimistä vilkkaina toripäivinä.

Juttu aiheutti nopeasti vilkkaan keskustelun Tamperelaisen Facebook-seinällä ja Twitter-tilillä. Keskustelua leimasi huoli Tammelantorin tulevaisuudesta, mutta rintamalinjat rakennettiin nopeasti järkyttyneiden autoilijoiden ja peittelemättömän vahingoniloisen pyöräily- ja joukkoliikenneväen välille.

Tunteita herättävän puheenaiheen vetovoimasta kertoo se, että keskustelu levisi myös Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelmaan, jossa monimediapersoona Jaajo Linnonmaa otti asiaan kantaa ja muisteli kuulijoilleen, että jo yksityisautoilun kieltäminen Hämeenkadulle johti siihen, että 80 prosenttia kadunvarren kivijalkakaupoista meni konkurssiin.

Aamuohjelmaläppä jääköön arvoonsa. Oikeaa keskustelua Tammelantorin tulevaisuus vaatii.

Tamperelaista liikennekeskustelua on aina leimannut ajatus nollasummapelistä, jossa yhden liikennemuodon suosiminen tuo toiselle vastaavan tappion. Omaa arkitarvetta tai maailmankuvaa lähellä olevan liikkumistavan voittoa on sulostuttanut muiden tappio.

Vahingonilo on valitettavasti vaarallista. Tammelantori tarvitsee kaikki asiakkaat ja eurot pysyäkseen elinvoimaisena. Pelkkä symppaaminen ei riitä. Saavutettavuus on tärkeää.

Unohtakaa nollasummapeli. Menestyvän Tammelantorin pitäisi olla win-win ihan kaikille.

Torilla tavataan!