Lukijalta: Päihdeongelmaisille lapsille omat kuntoutusyksiköt – "Aina vain nuoremmilla lapsilla on vakava päihde- tai huumeriippuvuus, jopa alle 10-vuotiailla"

Lastensuojelutyötä pitkään tehneenä olen todella huolissani alaikäisten lisääntyneestä huumeongelmasta, joka näkyy työssäni selkeästi.

Huumeiden saatavuus ja saamisen helppous on kasvanut räjähdysmäisesti. Aina vain nuoremmilla lapsilla on vakava päihde- tai huumeriippuvuus, jopa alle 10-vuotiailla.

Kannabista ja metamfetamiinia on lapsen huomattavasti helpompi ostaa kuin tupakkaa ja alkoholia. Huumekauppaan tarvitaan vain nettiyhteys. Toki myös rahaa.

Rahan haaliminen onkin sitten seuraava asia, joka aiheuttaa lapselle ongelmia. Varastaminen, seksinmyynti ja varastetun tavaran myynti, siinä niitä keinoja. Lastensuojelulapsella myös lakisääteinen kuukausiraha, jonka hän saa käyttää haluamallaan tavalla.

Lastensuojelulaki ei ole lainkaan ajan tasalla tämän hetken tilanteessa, eikä vastaa muuttuneen ajan tarpeisiin. Laki tukee kaikin keinoin lapsen itsemääräämisoikeutta.

Laki estää lastensuojelulaitoksissa lasten niin sanotun riisuttamisen ja tarkastamisen. Eli aikuisella ei ole oikeutta ilman lapsen tahtoa, tutkia lapsen taskuja, reppua, huonetta ja niin edelleen. Onko todella niin, että alaikäinen on itse oikeutettu päättämään tämän kaltaisesta asiasta?

Kun alaikäiselle on kehittynyt vakava päihdeongelma olemmekin seuraavan haasteen edessä. Meillä ei ole alaikäisille tarkoitettuja päihdekatkaisu-, hoito- tai kuntoutusyksiköitä. Nämä lapset asuvat usein lastensuojelulaitoksissa.

Lastensuojelulaitosten, jotka ovat myös näiden lasten koti, ei tulisi olla päihdekuntoutusyksiköitä eikä psykiatrisia osastoja. Päihdeongelmaiset lapset tarvitsevat erityisosaamista ja alaikäisille tarkoitettuja kuntoutusyksiköitä.

Näille yksiköille olisi tarvetta jo pikaisesti!

Eeva Putkonen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut