Lukijalta: Moderni kaupunkisuunnittelu auttaa myös ikäihmistä – "Vain maksullisuus takaa paikkojen riittävyyden"

Usein kuulee väitettävän, että kaupunkia rakennetaan muiden kuin yli 65-vuotiaiden ihmisten ehdoilla. Ajatuksena on, että autoilun hankaloituminen keskustassa koskettaisi erityisesti vanhempia ikäluokkia.

Keskustan kehityksessä panostetaan joukkoliikenteeseen sekä jalankulkuun ja pyöräilyyn. Tämä voi hankaloittaa autoliikennettä, mutta kokonaisuutena helpottaa kaikenikäisten liikkumista.

Kun autoja on vähemmän, on kävely turvallisempaa ja miellyttävämpää, ja myös katuvihreälle sekä leveämmille jalkakäytäville jää enemmän tilaa. Samalla kävelyä hankaloittavia pitkiä ja vaarallisia kadun ylityksiä saadaan vähennettyä.

Keskustan pysäköinnin hintaa kauhistellaan, mutta selitys on yksinkertainen; jos pysäköinti olisi maksutonta tai edes halvempaa, ihmiset säilyttäisivät autojaan pitkiä aikoja pysäköintipaikoilla, jolloin autolla keskustaan tuleville ei olisi pysäköintitilaa tarjolla ollenkaan! Turun keskustan taannoinen kokeilu todistaa, että vain maksullisuus takaa paikkojen riittävyyden.

Laitakaupungilla, automarkettien pihoilla on tilaa pysäköidä maksutta. Näiden markettien ympärille ovat vähitellen rakentuneet väljät aluekeskukset. On järkevää, että laitakaupungin asukkaat hoitavat arkiostoksensa näissä aluekeskuksissa. Autoliikenteen monet haitat pysyvät kurissa, kun asioidaan lähimarketissa, eikä palveluiden pariin ajella ympäri kaupunkia.

Ikäihmisten kannalta autoilun varaan rakennetuilla alueilla asuminen voi olla riski: iän myötä heikkenevä terveys voi johtaa siihen, että autoilu ei ole enää vaihtoehto – tällöin kaupat ja palvelut ovatkin saavuttamattomissa.

Tampereen keskustaa ja Hervantaa rakennetaan koko ajan esteettömämmäksi muun muassa raitiotien myötä. Palveluliikenne tarjoaa vaihtoehdon liikkumiseen jos normaali joukkoliikenne ei kata kaikkia liikkumistarpeita.

Tiiviissä keskuksessa palvelut ovat vanhempienkin ihmisten kävellen saavutettavissa. Lisäksi kävely pitää terveyttä ja liikuntakykyä yllä. Kestävien kulkutapojen kehittäminen on myös ikäihmisten etu.

Juha Joki

Tuomas Palonen

Urbaani Tampere ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut