Pääkirjoitus: Nyt osbuillaan – "Yli 18-vuotiaillahan on Tampereella ja muualla maassa käytössä oma osallistuvan budjetoinnin malli: kuntavaalit"

Petteri Mäkinen

Tampereella käynnistyy huhtikuussa ensimmäistä kertaa niin sanottu osallistuvan budjetoinnin kokeilu.

Käytännössä tamperelaiset pääsevät keväällä ideoimaan ja syksyllä äänestämään, miten 450 000 euroa Tampereen kaupungin rahaa käytetään lasten ja nuorten hyvinvoinnin hyväksi.

Toukokuussa päättyvässä ideointivaiheessa kuka tahansa voi ehdottaa keinoja 0–17-vuotiaiden tamperelaisten hyvinvoinnin parantamiseksi. Elokuussa ideoista jalostetaan suunnitelmia kaikille avoimissa työpajoissa. Marraskuussa tamperelaiset valitsevat äänestämällä suunnitelmista parhaat. Tampereen kaupunki vastaa voittaneiden suunnitelmien toteutuksesta vuoden 2021 aikana. Kokeilusta käytetään nimeä Mun Tampere -osbu.

Ideoimaan pääsevät kaikki ja äänestämäänkin 12 vuotta täyttäneet tamperelaiset. Tämä onkin koko hankkeen ehdottomasti arvokkain asia; siis mikäli nuoret innostuvat oikeasti osbuilemaan eli kertomaan, mitä itselleen haluavat vajaalla puolella miljoonalla saada, ilman että esimerkiksi pahamaineiset setämiehet tai kukkahattutädit pääsevät sanelemaan sen, mitä nuoret tälläkin kertaa tarvitsevat.

Pioneereja Tampereella ei tässä olla, sillä menetelmä on yleistymässä koko Suomessa. Kyynikot ovat eri puolilla Suomea leimanneet osallistuvan budjetoinnin kuntademokratian sirkustempuksi. Esimerkiksi tämän vuoden Tampereen talousarvion noin 1,7 miljardin toimintamenoista 450 000 euroa kun on noin 0,026 prosenttia. Se olisi voinut olla lähes 0,035 prosenttia, mutta pormestarin budjettiesityksen 600 000 euron osallistavaa budjettia leikattiin lopulta 150 000 eurolla.

Tämän kokeilun olisikin voinut jättää kokonaan nuorille ja säätää osbu-vaikuttamisen yläikärajaksi 18 vuotta. Yli 18-vuotiaillahan on Tampereella ja muualla maassa käytössä oma osallistuvan budjetoinnin malli: kuntavaalit. Sekin on arvostuksen ansaitseva tapa päättää kuntalaisille tärkeistä asioista ja budjettieurojen jaosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 7. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.