Lukijalta: Lisää ryhtiä näkymiin – "...on tuo tärkeä aukio vaarassa muodostua torsoksi"

Lukijalta

Kaupungin tärkeimpiä näkymiä edustaa uuden nimen saanut Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien välinen aukio.

Kun nyt ollaan kaavailemassa Hämeenkadulta raitiotielinjausta linja-autoasemalle, on tuo tärkeä aukio vaarassa muodostua torsoksi.

Sitä estämään toivoo Hatanpään valtatien ajoväylän tehtävän niin kapeaksi kuin mahdollista. Kun ajorata rajoitetaan selkeällä reunakivetyksellä ja jäljelle jäänyt osa aukiota laatoitetaan sopivasti, sekä nyt kasvava iso tammi saa tehtävälle laatoitukselle parinsa, on jo paljon voitettu. Paikka ei tarvitse häiritsevää pysäkkiä. Hämeenkadun varsi tarvitsee pari lehmusta.

Mikäli Hämpin parkkiin johtava, näkymää häiritsevä pömpeli poistetaan ja jalankulkuyhteys siirretään kulkemaan Pellavatehtaankadun liikekorttelin kautta, on lopputulos tyydyttävä.

Näkymä paranee, kun aukiolle viedään värikkyyttä lisääviä, paikalle sopivia pöytäryhmiä.

Toinen kohennuksen paikka on rinteessä Hämeensillan ja Verkatehtaan välillä. Puuistutukset nostavat roimasti viihtyvyyden ja esteettisyyden tasoa. Samalla se jatkaa Koskipuistoa Hämeensillan eteläpuolelle.

Seuraava muutosta tarvitseva alue on Verkatehtaan konttorin rinne, jonka outo porrastus poistetaan ja sen tilalle tehdään luonnollinen, muutamalle tammelle sopiva nurmikkorinne.

Koskikeskuksen ja kosken välialue saa saman tyyppisen laatoituksen, kuin muuallakin. Myös tuo alue tarvitsee muutaman, näkymää virkistävän, korkeaksi kasvavan puun ja pöytäryhmät. Istutukset jatkuvat puurivinä stadionin rantakoivikolle asti.

Liljeroosin ja uudemman teollisuusrakennuksen välille tehdään arkadi, johon Koskikeskuksen puolelta johdetaan kevytliikennesilta. Nykyinen kosken ylittävä silta puretaan. Näin Laukontorille saadaan selkeällä reunakivien rajaamalla laatoituksella, parilla kolmella puulla ja pöytäryhmillä lisää viihtyisyyttä.

Kuninkaankadun kävelytie rajataan kahdella puurivillä, jotka ovat viiden metrin etäisyydellä liikehuonaistojen seinästä. Väliin jäävä alue saa avoimen, katetun ulkokahvila- ja myyntipistekokonaisuuden.

Kuninkaankatu ylittää Hämeenkadun leveydeltään ja jatkuu viihtyisänä kävelykatuna Hallituskadulle asti. Hallituskadun ja Satamakadun katuosuudelle istutetaan oikeanpuolisen jalkakäytävän viereen lehmusrivistö.

Kirkkokadun oikealle puolelle istutetaan Laukontorilta Keskustorille johtava lehmusrivi.

Lauri Ruippo

Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 9. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.