Tampereen Pyrintö / suunnistus

Hiukka -tunnelmaa suunnistuksen MM-sprintissä: Venlalle pronssia ja Mårelle kultaa

Venla Niemi sprintin karsinnan rastilla

Mikko Eskola

Hiukka -tunnelmaa suunnistuksen MM-sprintissä: Venla Niemelle pronssia ja Mårten Boströmille kultaa

Hiukan pesäpallostadionilla Sotkamossa oli tunnelma huipussaan, kun suunnistuksen MM-kisojen ensimmäinen finaali eli sprintti suunnistettiin maanantai-iltana. 7-8000 katsojaa – pesäpallostadionin ennätys - ja suomalaiset vauhdissaan. Lisäksi sprinttireitin varrella Sotkamon kujilla oli tuhansia ihmisiä kannustamassa suunnistajien menoa.

 

Suomen ja Tampereen Pyrinnön Venla Niemen kevät oli harjoituksellisesti ollut tukkoinen, eikä juoksu kulkenut toukokuun puolenvälin jälkeisen kovan tehopainotteisen maajoukkueleirin jälkeen lainkaan. Mutta herkkyys löytyi 1.5 viikkoa ennen H-hetkeä. Juuri oikeaan aikaan.

 

- Olin kuitenkin luottavainen, että vauhti löytyy. Löytyi se viimekin vuonna, jolloin olin Sveitsin MM-kisojen sprintissä yllättäen 6. Fiilinki stadionilla oli huikaiseva jo ennen lähtöä, enkä oikein uskaltanut nauttia siitä, ettei suoritus karkaa. Myös reitin varrella kuului koko ajan kannustusta. Ja loppusuoralla oli aivan huikaiseva tunnelma, kertoi Venla suorituksensa jälkeen.  

 

Ja millainen suoritus! Venla tsemppasi vaativan 21 rastin ja 3.4 km:n radan ilman virheitä.

- Vain pari kertaa jouduin pysähtymään, muuten meni tosi hyvin. Aivan lopussa vähän hyydyin ja jouduin tsemppaamaan ylämäessä, mutta loppusuoraa oli sitten taas todella mahtava juosta. Yleisöä pidettiinkin hyvin lämpimänä hyvillä väliaikarastien tiedoilla. Yleisö oikein aisti, että nyt taistellaan mitalista – ja se kuului yleisön metelissä.

 

Venla meni maaliin tultuaan kärkeen. Ja kovista uhkaajista ensin Ruotsin kokenut Annika Billstam, 37, meni 29 sekunnilla Venlan ohi ja kohta myös Sveitsin kovavauhtinen Judith Wyder, mutta hän jätti epähuomioissa kaksi lopun rastia käymättä ja kohtalona oli hylkäys. Kolmanneksi viimeisenä lähtijänä odotetusti maailmanmestaruuteen juoksi Sveitsin Simone Niggli, 35. Kulta oli Nigglille jo peräti 21. Huikea nainen.

 

Ja kun kaksi viimeistä lähtijääkään eivät enää kerinneet Venlan edelle, niin vuoden 2008 nuorten maailmanmestari Venla Niemi iloitsi riemuissaan ensimmäistä aikuisten MM-pronssimitaliaan. Ja sekös myös tuvantäyteiselle yleisölle maistui. Suomen MM-suunnistukset oli avattu loistavasti.

 

’Tämän takiahan sitä treenataan. Nyt on hieno fiilis’, totesi Tampereen Yliopiston bioteknologian opiskelija Venla Niemi lehdistötilaisuudessa. Valmentajana Venlalla on oma avopuoliso ja Suomen maajoukkueen kakkosvalmentaja Antti Harju.  

- Tarvin valmentajan tuen ja kannustuksen ja luotto oli siihen, että huippukunto löytyy oikeaan aikaan, vaikka kuukausi välillä olikin tahmeaa.

 

Maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini luonnehti Venlaa pitkäjänteiseksi, määrätietoiseksi ja analyyttiseksi urheilijaksi, joka pystyy kovimmissa paikoissa tekemään kovat suoritukset. Venla on peruslahjakas, mutta harjoittelussa on myös onnistuttu ajoittamaan kunto juuri oikealle hetkelle.

 

Sprintin finaalissa Suomen toinen edustaja Merja Rantanen sijoittui kahdeksanneksi.      

 

Mårten Boström toi Suomelle kultaa

 

Jos oli huikea kilpailu naisilla ja tunnelma korkealla, nosti Suomen sprintti-ässä Mårten Bostrom, 32, Hiukan pesistadionin tunnelman huikeisiin mittasuhteisiin. Miesten sprintissä odotettiin ja vähän pelättiin Sveitsin miesten koppaavan viime vuoden lailla mitalit kotiin. Mutta Mårten Boströmin vuosien sprinttipanostus ja viimeisen vuoden keskittyminen vain suunnistukseen kantoi komeaa hedelmää. Aiemminhan Boströmin melkeinpä päämatka oli marathon.

 

Karsintojen jälkeen 32:ntena finaaliin lähtenyt Mårten Boström tuli maaliin tultuaan selvästi kärkeen ja yksi toisensa perään pelätyt uhkaajat joutuivat taipumaan. Mårten Boström ottikin ylivoimaisen 17 sekunnin voiton 14.19 min ajallaan 3.9 km:n ja 24 rastin vaativalla radalla. Rata oli melkein sama kuin naisten rata, vain muutaman rastin ja 500 metrin lisälenkki erotti miesten radan naisten radasta.

 

Voiton varmistuttua Boström osasi ottaa yleisönsä ja juoksi Suomen lippu hulmuten mylvivän yleisömeren edessä.

- Suoritukseni oli erittäin hyvä, ehkäpä kaikkien aikojen parhaimpani, en olisi voinut tehdä mitään paremmin. Rata oli odotetun vaativa ja hyvä, totesi Boström maailmanmestarin varmuudella. Boström on 5. suomalainen miesten maailmanmestari ja MM-kisat olivat miehellä viidennet.

- Valmentaja Jari Ikäheimosen kanssa olemme pitkään tehneet hedelmällistä yhteistyötä. Vaikka Jari on ensisijaisesti fysiikkavalmentaja, on valmentajan merkitys myös psyykkisesti todella tärkeä. Olemme löytäneet oman tiemme ja miettineet mitä tarvitsemme kehittyäksemme ja luottaneet omaan tapaamme toimia, totesi Boström.

 

 

Suunnistuksen MM-kilpailut Vuokatissa olivat alkaneet todellakin yli unelmien. ’Find your flow’ on kisojen tunnus – tuntuu, että suomalaiset löysivät tuon flow:n heti alkuunsa. Mitäpä sitten tuo tullessaan tiistaina juostava pitkä matka, jossa Minna Kauppi on Suomen joukkueen ässänä ja mitä tekee Pyrinnön Anni-Maija Fincke. Entäpä Suomen miehet, jotka yllättivät ottamalla jo kaksi karsintaerän voittoa.  

 

Perjantaina on luvassa keskimatkan finaali ja lauantaina aina jännittävät viestit.

Tampereen Pyrintö / suunnistus

Aikaisempia kirjoituksia

Tampereen Pyrintö / suunnistus

Tampereen Pyrintö on perustettu v 1896! ja Pyrinnön suunnistusjaosto on perustettu vuonna 1932. Pyrintö onkin maan vanhin suomenkielinen suunnistusseura.

Uusimmat mielipiteet