Tampereen Napapiiri

Supistaa, supistaa - sähköstä apua synnytyskipuihin

H-hetki lähestyy. Supistuskipuja voi lievittää monin konstein. Luonnollista apua tarjoaa TENS-laite.

Vauvantai

Synnytyskipu - se pelätty, parjattu, siedettävä, kestämätön. Supistusten aiheuttamien tuntemuksien kuvauksia on monia, kertojasta riippuen. Mitä synnytyskipu oikein on? Miksi sattuu kun synnyttää? Miten lievittää kipua?

Lajityypillisesti ajatellen supistuskipu on tärkeä asia. Esiaikojen luolanaisen on täytynyt jotenkin ymmärtää, että lapsi syntyy pian. Sapelihammastiikereiden kansoittamalla arolla ei ole hyvä tuoda maailmaan avutonta, liikuntakyvytöntä pienokaista. Poltot kertoivat luolanaiselle, että on aika hakeutua turvaan, omaan luolaan, oman heimon ja lauman suojiin, saamaan apua synnytyksen hetkellä.

Synnytyskipu antaa viestin nykynaisellekin siitä, että tärkeä tapahtuma on käsillä. Vauvan asento lantiota vasten lähettää kipuaistimuksia eri suuntiin. Yksi tuntee reisissä repimistä, toista kuumottaa kupeista ja kolmatta sähköttää selkään. Supistustuntemus ohjaa äitiä liikkumaan synnytyksen kannalta suotuisalla tavalla. Synnytys saa muutenkin naisessa aikaan ihmeellisiä asioita - elimistön oma endorfiini- ja oksitosiinituotanto voi käynnistyä ja suojata liialliselta supistuskivulta.

Konstit on monet

Suomessa vähemmän tunnettu, mutta tehokas apu supistuskipujen selättämiseksi on TENS-laite. TENS-laite on pieni paristokäyttöinen koje, jonka elektroditarrat kiinnitetään selkään. Laite antaa pieniä sähköimpulsseja, jotka kohottavat elimistön endorfiinitasoa - lievittäen näin luonnollisesti supistukipua. TENS-laite on hyvin tehokas, turvallinen ja lääkkeetön keino lievittämään avautumisvaiheen kipuja, mahdollistaen synnyttäjän oman kehon hallinnan ja tietoisen olon. Laite voidaan ottaa pois suihkun tai kylvyn ajaksi.

Tampereella TENS- laitetta saa vuokrata Tampereen Napapiiriltä. Kokemukset ovat olleet positiivisia. Laite on pieni, ja roikkuu kätevästi kaulahihnassa synnytyksen aikana. Äiti voi itse säädellä impulssien voimakkuutta ja kestoa. ”Miten tämä saattoikin olla näin mukavaa”, ”tosi hyvä apu synnytyksessä” ja ”tätä suosittelen kyllä kaikille” ovat yleisesti kuultuja lauseita laitetta palautettaessa.

Lisätiedot TENS-laitteista ja synnytysaiheisista teemailloista www.tampereennapapiiri.fi. 

Kirjoittaja: Silja Seppänen

Tampereen Napapiiri

Aikaisempia kirjoituksia

Tampereen Napapiiri

Tampereen Napapiiri on kaikkien vanhempien ja lasten yhteinen tila. Se on innokkaiden äitien itse kokoon keittämä juttu, jossa vapaaehtoiset ja asiastaan innostuneet ihmiset vetävät monenmoista odotukseen, synnytykseen ja lapsiperheiden arkeen liittyvää toimintaa.

Uusimmat mielipiteet