Larssonin taide ihastutti

Irja Erkkilä

Kun Tampereen akateemiset naiset saivat vahvistuksekseen porilaisjäseniä, kykenivät he yhdessä kartuttamaan Ateneumin taidemuseon Carl Larssonin näyttelyn katsojamäärää lähes kahdella kymmenellä. Kaikkineen maaliskuun viimeiseen päivään mennessä ruotsalaistaiteilijan töitä oli käynyt ihastelemassa yli 70 000 vierasta.

 

Larsson tunnetaan erityisesti perheensä ja kotinsa maalarina. Hänen tuotteliaisuutensa herätti katsojissa ihastusta ja jopa ihmetystä: teosluetteloon on kirjattu lähes 1800 erillistä taideteosta. Kodista ja perheestä vesiväreillä maalatut teokset yllättivät yksityiskohtaisuudellaan; tarkkoja kuin valokuvat, mutta paljon lempeämpiä. Maalausten ohella Carl Larsson työsti kirjoihin kuvituksia, maalasi tilaustöitä, teki julisteita ja suuria seinämaalauksia.

 

Ateneumin näyttelyssä ei ole unohdettu Larssonin Karin-puolisoakaan. Hänen toteuttamiaan huonekaluja, vaatteita, verhoja ja tyynyjä oli kiitettävästi mukana.

 

Antoisa taidekierros päättyi sopivasti Larssonien kotiin. Alexander Reichsteinin luomaan Kotona-tilateokseen oli pakko astua ja antaa kameroiden käydä.

Tampereen Akateemiset Naiset

Tampereen Akateemiset Naiset ry saattaa eri-ikäiset ja eri aloille valmistuneet naiset kohtaamaan toisensa. Vuonna 1949 perustetussa ja nyt maan kolmanneksi suurimmassa akateemisten naisten yhdistyksessä on runsas 90 jäsentä.

Yhdistyksen keskeinen toiminta on kuukausittaisissa jäsentapaamisissa ja teemana on tänäkin vuonna akateemisten naisten muuttunut toimintaympäristö ja uralla eteneminen.

Katso lisää https://www.sites.google.com/site/taanry/