Tammer-Shakki pelaa Euroopan mestaruudesta Sloveniassa

Tammer-Shakin joukkue Slovenian Rogaska Slatinan keskusbulevardin suihkulähteellä. Vasemmalta Pekka Kaatiala, Jyrki Kytöniemi, Pekka Köykkä, Jarkko Penttinen, Mika Karttunen, Janne Mertanen ja Olli Sisättö. Kuvasta puuttuu Jyrki Kiltti.

jorce markkula

Suomen edustaja Kansainvälisen Shakkiliiton FIDEn hallituksessa Mikko Markkula keskustelemassa Euroopan shakkiliiton pj:n Boris Kutin (vas.) ja venäläisen Jevgeni Jeletskin kanssa ennen EM-turnauksen avajaisia.

jorce markkula

Rogaska Slatinan kulttuuritalon aulaan oli pystytetty peruskoululaisten shakkiaiheinen näyttely. Siinäpä ideaa mm. tamperelaiselle Shakkilinnalle, joka vie shakkiaatetta kouluihin.

jorce markkula

Shakkijoukkueiden Euroopan mestaruus ratkaistaan upeassa keisarillisessa hotellissa.

jorce markkula

Slovenian kylpyläkaupungissa Rogaska Slatinassa ratkaistaan tämän viikon aikana shakin seurajoukkueiden Euroopan mestaruus. Suomea kisoissa edustavat hallitseva Suomen mestari Tammer-Shakki ja hopealle sijoittunut shakkiseura Aatos, joka on perustettu Tampereella mutta toimii nykyään pääkaupunkiseudulla.

Ennakkoranking sijoilla 34. ja 36.


Euroopan mestaruutta voi lähteä tavoittelemaan 2 joukkuetta kustakin ECUn eli Euroopan Shakkiliiton jäsenmaasta, minkä lisäksi tietysti edellisvuoden mestari kutsutaan puolustamaan titteliä. Sen vuoksi Venäjältä onkin kolmen joukkueen edustus!
Joukkueet rankataan ennakkoon pelaajien vahvuuslukujen keskiarvon perusteella, jolloin Tammer-Shakki ja Aatos sijoittuivat vertailussa sijoille 34. ja 36. Kun EM-titteliä lähti tavoittelemaan 62 joukkuetta, sijoittuivat suomalaiset vertailussa nipin napin keskiviivan alapuolelle.

1. kierroksella tuli kylmää kyytiä venäläisiltä suurmestareilta


Tämä tiesi sitä, että ensimmäisellä kierroksella suomalaisjoukkueita vastaan asettuivat venäläisjoukkueet. 1. kierros paritetaan siten, että korkeimmaksi arvioitu joukkue saa vastaansa keskiviivan jälkeisen joukkueen jne. Tammer-Shakkia vastaan marssi edellisvuoden mestari Econimist Saratov ja Aatoksen vastustajaksi valikoitui niinikään pelkistä suurmestareista koostunut siperialainen Yugra (Hanti-Mansiskista muuten, en tiedä onko joukkueessa suomalais-ugrilaisia!).
Ja kylmää kyytiä oli tarjolla parhaimmillaan 500 pistettä heikommille suomalaisille. Sekä Tammer-Shakki että Aatos hävisivät selkeästi 6-0, mutta puolikkaankin pisteen riistäminen näiltä shakin mahtimiehiltä olisikin ollut sensaatio!

2. kierros kummallekin voitollinen


Kakkoskierroksella olivatkin sitten hävinneet vastakkain, ja suomalaisittain jälki oli jo kauniimpaa. Tammer-Shakki selätti tyylikkäästi tanskalaisen Skakklubben K41:n luvuin 5-1 ja Aatos hoiteli  turkkilaisen Yapi Credi S.C. luvuin 3½-2½.
Niinpä kolmannella kierroksella vasta punnitaan suomalaisten veri, kun vastaan asettuu suurin piirtein yhtä vahvoiksi arvioituja joukkueita.
Tammer-Shakki ottaa mittaa Guinnesin oluttehtaan sponsoroimasta Skotlannin Edinburghin joukkueesta, ja Aatoksen vastustaja tulee Bosnia-Herzegovinasta.

Rogaska Slatina 11000 asukkaan kylpylä- ja shakkikaupunki


EM-turnauksen paikkakunta Rogaska Slatina sijaitsee n. 150 km:n päässä Ljubljanasta etelään, lähellä Kroatian rajaa. Paikkakunta on kuuluisa kylpylöistään, Itävalta-Unkarin keisarikunnan aikana keisari kylpi paikkakunnalla ja se näkyy edelleen. Hotellit ovat arvokkaita, ja esim. shakin pääpelipaikka on vanhan keisarillisen hotellin kristallisalissa.
Shakkia on täällä pelattu ennenkin, mm. maailmanmestaruus on joskus ratkottu Rogaska Slatinassa.
EM-turnauksen avajaiset vietettiin uudessa tyylikkäässä kulttuuritalossa, jossa mm. paikkakunnan musiikkikoulun oppilaat hurmasivat yleisön Hair-musikaalin säveliin perustuvalla esiintymisellään.
Avajaisissa puhunut Euroopan Shakkiliiton ECUn slovenialainen puheenjohtaja Boris Kutin totesi, että kerhojoukkueiden EM on kasvanut koko ajan. Tänä vuonna oli ilmoittaunut ennätykselliset 65 joukkuetta, joista pari ei tosin saapunut paikalle.

Suurista shakkimaista puuttuu oikeastaan vain Viro, jonka kansallisessa liitossa ilmeisesti on jotain epäselvyyttä. 



 

Tammer-Shakki

Tammer-Shakki on vuonna 2005 perustettu tamperelainen shakkikerho, jäsenmääräältään Pirkanmaan suurin ja yksi suurimmista Suomessa.Tammer-Shakin pyrkimyksenä on elävöittää paikallista shakkitoimintaa ja toimia aktiivisesti myös juniorityössä. Tamperelainen shakki on perinteisesti menestynyt hyvin kansallisissa kilpailuissa, niin henkilö- kuin joukkuetasollakin. Tammer-Shakin edustuspelaajat kamppailevat vuosittain SM-kilpailujen kärkipaikoista.Kerhon pääsääntöinen toiminta on viikottainen peli-ilta sekä keväisin ja syksyisin pyörivä nuorten juniorikerho.

www.shakki.net/kerhot/tammer/