Styntty Channel

Ilves FS eteni Futsal-Liigan finaaleihin kukistamalla Tervarit toistamiseen. (Otteluraportti)

Tervarit - Ilves FS 2-5 (0-0)

Ilves taisteli itsensä komeasti Futsal-Liigan finaaleihin! Tervarit saivat käännettyä Ilveksen jo hetkeksi siltaan, johtaen ottelua lukemin 2-1 vielä viisi minuuttia ennen loppua, mutta ärsytetyt kissapedot nousivat upeaan taisteluun ja raatelivat loppulukemiksi 3-5. Ottelun sankariksi nousi Juha-Pekka Torvinen, joka iski Ilveksen toisen ja kolmannen maalin.

25:22 0-1 - Markus Sairiala (Jaakko Laitinen)
27:56 1-1 - Ari Makowski (Oskari Tervo)
30:33 2-1 - Adrian Rizvani (Juho Keskinen)
36:21 2-2 - Juha-Pekka Torvinen (Antti Teittinen)
38:05 2-3 - Torvinen
38:10 2-4 - Jani Nyblom
38:18 2-5 - Jaakko Laitinen
39.06 3-5 - Jarno Auvinen (Iiro Vandell)

Ilves pääsi toiseen puolivälierään loistavista lähtökohdista. Taskussa oli eilen saatu selkeä 5-1 voitto ensimmäisestä osaottelusta, jossa peli kulki kuin unelma. Tupla-tai-kuitti tilanteessa pelin henki oli selvä – Ilves etenisi toisella voitolla Futsal-Liigan finaaleihin ja Tervareiden voitolla ratkaisu siirtyisi kolmanteen peliin.

Oulun urheilutalo ei tänään pullistellut täynnä yleisöä, mutta Tervareiden ja Ilveksen videovastaavien yhteistyönä lähettämä nettilähetys veti sen sijaan reilusti yleisöä. Ensimmäistä puoliaikaa seurasi noin 200 nettikatsojaa ja toista puoliaikaa 300 nettikatsojaa.

Tervarit olivat latautuneet kotiotteluun selvästi keskittyneemmin kuin Spiral-hallin koitokseen ja ottelun pääteema tuli selväksi jo ottelun alussa. Tänään molemmat joukkueet korostivat puolustuspeliä ja nollan pitämistä omassa päässä. Sekä Ilves että Tervarit karvasivat tänään korkealta ja Oulun urheilutalon hieman Spiral-hallia pienempi kenttä teki vastustajan pelin sumputtamisesta helppoa. Palloa pakotettiin pelaamaan joko pystyyn tai pystympään, jonka jälkeen nopeasti tiivistyvä joukkuepuolustus nollasi ratkaisuyritykset heti alkuunsa.

Ensimmäistä vaarallisempaa tilannetta saatiin odotella usean minuutin ajan. Ensimmäinen maalintekopaikka voitaneen laskea Iiro Vandellille, joka pääsi kokeilemaan laukaustaan oikeasta laidasta. Tuomas Kallioisen jalkatorjunta riitti kuitenkin ohjaamaan pallon kulmapotkuksi, joka tuomareiden päätöksessä muuttui vielä maaliheitoksi.

Vandellin ensisäikäytyksen jälkeen ei Tervareille selkeitä maalipaikkoja enää ensimmäisellä puoliajalla syntynyt. Avausosuma roikkuikin enempi kotijoukkueen maalilla. Pienoinen viivyttely ja ylimääräinen vastuun siirtely leimasi kuitenkin Ilveksen peliä. Ja kun lopulta päätettiin laukoa, ehtivät puolustajat vedon eteen.

Muutamaan otteeseen joutui myös Juho Keskinen venymään parhaimpaansa. Yksi parhaista paikoista syntyi kolmella kahta vastaan hyökkäyksen päätteeksi Joni Pakolalle, joka kuitenkin aikaili ratkaisussaan ja joutui lopulta yrittämään Keskisen kiertämistä. Keskinen löysi kuitenkin tarvittavat sentit kehostaan ja venyi peittämään Pakolan laukausta.

Tervarit onnistuivat puoliajan lopulla järjestämään yhden kunnon mylläkän Ilves-maalille, jolloin laukauksia sateli vähän joka puolelta. Ilves-puolustajat olivat onneksi hereillä ja pistivät kroppansa likoon. Laukaus ja reboundi toisensa perään tulivat blokatuiksi ja puoliajalle siirryttiin tasatuloksessa 0-0.

Toisella puoliajalla ottelu alkoi pikkuhiljaa aueta yhä enemmän ja enemmän. Molemmat joukkueet hakivat avausosumaa vimmatusti ja toisinaan mentiin päädystä päätyyn ja vielä kerran päätyyn. Maalivahdit pelasivat kuitenkin varmaa peliä, eikä ottelusta aistinut että siinä tultaisiin tekemään vielä kahdeksan osumaa.

Ensimmäisenä onnistui Ilves. Jaakko Laitinen syötti hyökkäyspäässä Markus Sairialalle keskustaan ja Sairiala käänsi pallon tukijalkansa takaa ohi puolustajan. Keskinen ryntäsi tilanteessa vastaan ja Sairiala tuikkasi pallon längistä verkkoihin. Ilves siirtyi 0-1 johtoon ja otti samalla kiinnityksen finaalipaikkaan.

Tervareiden tasoitukseen ei mennyt kuin kaksi ja puoli minuuttia. Ari Makowski teki hyvän liikkeen kulmapotkussa ja sai Oskari Tervolta pallon lapaansa Ilves-puolustuksen keskellä. Suora veto muutti vielä matkalla hieman suuntaansa Juha-Pekka Torvisesta ja painui verkon perukoille. 1-1.

Kun puoliaikaa oli pelattu reilu 10 minuuttia, siirtyi Tervarit ensimmäistä kertaa ottelusarjassa johtoasemaan. Keskinen koppasi Torvisen laukauksen kiinni ja heitti nopean avauksen aina Ilveksen maalivahtialueen rajalle asti. Tarkka avaus tipahti suoraan räväkän pystyjuoksun tehneen Adrian Rizvanin ulottuville, ja Rizvani ohjasi taidokkaasti ensimmäisellä kosketuksellaan ohi Kallioisen.

Ensi kertaa tappiolle jäänyt Ilves aloitti takaa-ajon saman tien. Peliä painettiin väkisin kotijoukkueen maalille ja vain Keskisen loistopelastukset ja maalipuut pitivät Tervarit johdossa. Ensimmäisellä puoliajalla useasti ohi tai yli maalin laukonut Pakola tälläsi tällä kertaa voimalla sisätolppaan, mutta näki harmikseen pallon kimpoavan takaisin kentälle.

Lähellä maalintekoa olivat vuorotellen myös Timur inapshba ja Laitinen, jotka molemmat pääsivät nokikkain Keskisen kanssa. Inapshba pääsi yrittämään vielä paluupallostakin, mutta verkko heilui vain maalin väärällä puolella. Laitinen ajoi omassa paikassaan upeasti koko kentän lävitse, mutta loistelias soolomaali kuivui kokoon huonoon viimeistelyyn.

Laukauksia kohti Keskistä sateli tuon tuosta, mutta aina jostain ilmestyi heilahtava käsi tai puolustajan jalka sen verran eteen, ettei tasoitusmaalia syntynyt.

Kun ottelua oli neljä minuuttia pelaamatta, otti Ilves aikalisän ja jatkoi saman tien lentävällä maalivahdilla. Antti Teittinen ja Torvinen pallottelivat hetken kahdestaan, kunnes Torvinen näki paikkansa auenneen. Kova keskelle ylös suuntautunut laukaus löysi tiensä aina verkkoihin asti, eikä maskissa ollut Keskinen ehtinyt tilanteessa edes ”ilvestä” sanoa.

Molemmissa vastustajan maaleissa osallisena ollut Torvinen paikkasi myös toisen takaiskumaalin, kun ottelua oli kaksi minuuttia jäljellä. Torvinen katkaisi keskikentällä Jarno Auvisen syötön, harhautti alimman puolustajan kahvion puolelle ja laukoi terävästi alanurkkaan. Ilves oli Torvisen maaleilla kääntänyt itsensä jälleen johtoasemaan.

Tervarit vastasivat haasteeseen ottamalla saman tien maalivahdin pois maalilta ja pyrki hakemaan tasoitusta viidellä kenttäpelaajalla. Yritys päättyi kuitenkin nolosti. Jani Nyblom karvasi pallon heti aloituspotkun jälkeen pois Tervareilta ja sijoitti tyhjiin. Edellisestä maalista oli ehtinyt kulua vain 5 sekuntia. Kahdeksan sekuntia myöhemmin pallo oli jälleen Tervareiden maalissa. Tällä kertaa Laitinen kävi hakemassa karkin vastustajalta ja sai putata tyhjiin. 2-5.

Kolmannella yrittämällä Tervareiden ylivoimapeli käynnistyi normaalisti ja yksi kavennusmaali vielä nähtiin. Vandell syötti pallon keskustaan Auviselle, jonka terävä kuti painui verkkoihin asti. Lopputulos 3-5.

Kotikentällään Tervarit onnistuivat kampeamaan Ilveksen jo kertaalleen siltaan, mutta se ei tänään riittänyt. Torvinen näytti kapteenina esimerkkiä joukkueelleen ja nousi ottelun ratkaisijaksi sitä kaivattaessa. Joukkueen luotto omaan pelitapaan ei joutunut missään vaiheessa koetukselle, vaan ottelun voitto haettiin Ilveksen omilla vahvuuksilla – peräänantamattomuudella, tilanteiden loppuun asti pelaamisella ja joukkuepelillä. Samat vahvuudet veivät Ilveksen viime kaudella suomenmestariksi asti, vaikka joukkue oli ratkaisevassa finaalissakin useaan kertaan tappioasemassa. Ilves selviytyi nyt kolmatta kertaa putkeen Futsal-Liigan finaaleihin, mikä jo sinällään on komea saavutus. Ilveksen finaalivastustaja ratkeaa keskiviikkona pelattavassa GFT:n ja KaDy:n välisessä kolmannessa välieräottelussa ja ensimmäiset finaaliottelut pelataan ensi viikonloppuna.

Ilveksen kokoonpano:
1 - Tuomas Kallioinen
4 - Teemu Alatalo
7 - Jarno Majamaa
8 - Jaakko Laitinen
10 - Matti Anttonen
11 - Petteri Pulkkinen
15 - Antti Teittinen
17 - Markus Sairiala
18 - Juha-Pekka Torvinen
19 - Jani Nyblom
20 - Timur Inapshba
22 - Joni Pakola

Styntty Channel

Aikaisempia kirjoituksia

Styntty Channel

Uusimmat mielipiteet