Kansainvälinen Savusaunaklubi

Mika Räty edustaa Tamperetta sahdin SM-kisoissa

Mika Räty tuomaroitiin keskiviikkona Tampereen parhaaksi sahdintekijäksi tänä vuonna.

Mika Räty oli Ikaalisten mökillä valmistanut sahdin, joka arvioitiin parhaimmaksi keskiviikkona Rajaportin saunalla järjestetyissä sahdinteon Tampereen mestaruusmittelössä.
Niukasti ennen Luis Santos Montalbania sijoittunut Räty edustaa siis Tamperetta elokuun alkupuolella Isojoella järjestettävässä sahdinteon Suomen mestaruuskatselmuksessa.

Perinnejuoman harrastus nousussa

Sahdin valmistuksen katsotaan olevan vanhin menetelmä valmistaa olutta. Sahdin tapaista juomaa on valmistettu ihmiskunan historiassa kaikkialla, mutta uudet oluenpanomenetelmät ovat syrjäyttäneet sahdinteon.
Alan tunnetuin guru, jo edesmennyt britti Michael Jackson antaa Olutkirjassaan suomalaiselle sahdille korkeimmat mahdolliset arvosanat, mutta sahti on tuoretavaraa, joten sen hyödyntäminen kaupallisena tuotteena, varsinkin vientituotteena, on äärimmäisen vaikeata. Uudemmat pohjahiivaoluet säilyvät pidempään ja ovat kaupallisina tuotteina syrjäyttäneet sahdin tapaiset oluet, jollaisia valmistetaankin nykyään vain periferioissa: Sata-Hämeen ja Itä-Hämeen perinteiden lisäksi tunnetaan perinteet Viron Saarenmaalla ja Hiidenmaalla,  Ruotsin Gotlannissa ja Walesissa Iso-Britanniassa.
Suomessa perinnejuoman harrastus on kuitenkin nousussa, mistä kertoo joka vuosi suurempi osanottajamäärä sahdinteon SM-kisoissa, jonne voidaan ilmoittaa yksi edustaja paikkakuntaa kohti.
Viime vuonna Lahdessa kilpaili jo lähes 50 paikkakuntaa. Tänä vuonna kisat järjestetään Isojoella, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan rajapitäjässä.

 Tampereen kisoissa 8 osanottajaa - Räty niukasti mestariksi

Sahdin arvostelu on makuasia (jollaisista ei tunnetusti kannata kiistellä!). Tampereen katselmukseen osallistui 8 sahdintekijää, joita arvioi 16 makutuomaria. Makutuomarit edustivat Pispalan Saunayhdistystä, Kansainvälistä Savusaunaklubia, Salhojankadun Olutseuraa, Hämeen Tummat ja
Vaaleat-olutseuraa, Sahti-Klubia ja Golden Hop 2011-yhdistystä.
Tuomarit maistelivat sahtinäytteitä sokkoina ja asettivat ne miellyttävyysjärjestykseen. Sen jälkeen sijoitukset laskettiin yhteen ja vähiten pisteitä kerännyt sijoittui ykköseksi jne.
Mika Rädyn Ikaalisisista haettujen oppien mukaan valmistettu sahti ohitti vain yhdellä pisteellä maahanmuuttajataustaisen Luis Santos Montalbánin valmistaman perinnejuoman!


Sahdinteon Tampereen kilpailun tulokset:
1. Mikä Räty 34 sijoituspistettä,
2. Luis Santos Montalban 35 sijoituspistettä,
3. Kauno Ponkiniemi 40 sijoituspistettä,
4. Pekka Laakkonen 50 sijoituspistettä.
Loput neljä jäivät finaalin ulkopuolelle ja heidän jaettu sijoituksensa on siten 5.
SM-kisat pidetään Isojoella la 6.8. .
 

Kansainvälinen Savusaunaklubi

Aikaisempia kirjoituksia

Kansainvälinen Savusaunaklubi

Kansainvälinen Savusaunaklubi perustettiin klubi-isännän savusaunassa Mouhijärven Häijäässä 12/8 vuonna 1990. Tällöin perustajat totesivat, että savusaunan know-how on suomalaisilta unohtunut viimeisimmän puolen vuosisadan aikana, mutta kiinnostus savusaunaa kohtaan on uudestaan kasvanut.

Kansainvälisenä savusaunaklubina, lukuisten yhteyksien kautta sekä yhteistyössä Suomen Saunaseuran kanssa (www.sauna.fi) klubi levittää tietoa suomalaisista moraalisista terveellisistä saunatavoista myös ulkomaille. Norjaan on klubin innostamana perustettu ensimmäinen ulkomainen savusaunaklubi. Klubi on Matkailun edistämiskeskuksen (MEK) hyväksymä valtakunnallinen savusauna-asiantuntija.

Uusimmat mielipiteet