Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiky leikkaa sinultakin kymppitonneja urasi aikana. Olisiko aika tehdä korjausliike?

Pakkolaeilla läpiajettu kilpailukyky- eli kiky-paketti laihduttaa edelleen jokaisen suomalaisen lompakkoa. Pelkästään työnantajamaksujen siirto on maksanut työntekijöille yli 11 miljardia euroa – ja kello käy edelleen.

Mainos | Muistatko vielä Sipilän hallituksen läpi runnoman kilpailukykysopimuksen? Pakkolaeilla läpiajetun kilpailukyky- eli kiky-paketin vaikutukset jokaisen suomalaisen elämään eli lomarahoihin, työaikaan ja käteen jäävään palkkaan ovat olleet pahimmillaan traumaattisia.

Palkattomat työajan pidennykset ja lomarahaleikkaukset ovat pääosin päättyneet tai niistä on neuvottelemalla päästy eroon. Kiky kuitenkin nakertaa työntekijöiden ostovoimaa salakavalasti edelleen.

Jokainen työntekijä maksumiehenä tai -naisena

– Kikyn yhteydessä työntekijöille siirrettiin 2,05 prosentin osuus työnantajamaksuista. Tilapäistä kilpailukykyongelmaa ratkaistiin siis pysyvällä palkansaajien ansiotason heikennyksellä, sanoo ulkoisen viestinnän päällikkö Eetu Kinnunen Teollisuusliitosta.

– Pelkästään työnantajamaksujen siirto on maksanut työntekijöille yli 11 miljardia euroa – ja kello käy edelleen. Jokainen mediaanituloinen suomalainen maksaa kiky-maksuja noin 40 000 euroa työuransa aikana. Nyt on korkea aika tehdä korjausliike ja palauttaa kiky-maksut työnantajille.

Laske, kuinka paljon sinä maksat: Kikykello

Kiinnostaako oma toimeentulo?

Teollisuusliiton jäsenet kampanjoivat keväällä toimeentulon, turvan ja tulevaisuuden puolesta. Käsi pois mun taskusta -kampanja kohdistuu paitsi kikyyn myös moneen muuhun palkansaajaa koskettavaan tärkeään teemaan kuten työttömyysturvaan, lakko-oikeuteen, yleissitovien työehtosopimusten voimaan ja palkkavarkauteen.

– Kiky-maksut leikkasivat verotuloja, ja kikyn vaikutusta palkansaajille on yritetty myös tuloveronalennuksilla pehmentää. Voi kysyä, olisiko meillä 10 miljardin euron julkista alijäämää, jos kikyä ei olisi ollut? Kinnunen toteaa.

Duunari ajaa parhaiten asiaansa äänestämällä oikein

Julkinen alijäämä vaikuttaa kaikkiin palkansaajiin. Uhka työttömyysturvan ja tiemäärärahojen leikkaamisesta on suoraa seurausta alijäämän kroonistumisesta. Samalla tarvitaan lisää rahaa koulutukseen. Ammatillisen koulutuksen laadun heikentyminen näkyy jo työpaikoilla.

Nyt on korkea aika tehdä korjausliike ja palauttaa kiky-maksut työnantajille, jotka voivat nyt tehdä vastapalveluksen kilpailukyvystä vastuuta kantaneille duunareille ja julkiselle taloudelle. Käänteinen kiky lisää valtion verotuloja ja paikkaa kansalaisten pahoin kärsinyttä ostovoimaa.

Tee kevään fiksuin päätös – lupaa äänestää!

Äänestämällä pidät päätösvallan niiden käsissä, jotka ajavat ja puolustavat sinun oikeuksiasi. Äänestämällä myös vaikutat siihen, kuka taskullasi käy ja paljonko rahaa taskuusi jää. Vain yhdessä voimme ajaa etujamme.

Löydä ne ehdokkaat, jotka ovat eduskuntavaaleissa ja Teollisuusliiton liittokokousvaaleissa sitoutuneet ajamaan oikeuksiasi ja tee äänestyslupaus: parempaatyöelämää.fi