Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on oikea aika hankkia uusi koti ryhmärakennuttamalla: nykyisen kaltainen markkinatilanne on myös Kalevan Timjamille eduksi

Ryhmärakennuttaminen on mielenkiintoinen vaihtoehto hankkia toiveiden mukainen koti perinteisiä asuntomarkkinoita edullisemmin. Tampereellakin on siihen nyt ainutlaatuinen mahdollisuus, kun Kalevaan rakentuu kokonainen uusi kerrostalo tällä toteutusmallilla.

Mainos | Tällä hetkellä uutisoidaan paljon asuntomarkkinoiden ankeista ajoista, rakennusalan hiljenemisestä ja taantumasta. Kaikille hankemuodoille aika ei kuitenkaan ole huono. Rakennuskustannukset ovat kääntyneet laskuun, urakoitsijat ovat kiinnostuneita antamaan tarjouksia ja kilpailua markkinoilla alkaa olla hyvin.

Ryhmärakennuttamishankkeiden on mahdollista hyödyntää tämä momentum kilpailuttaessaan rakennusurakoita laskevan suhdanteen aikana. Hankkeeseen ryhtyvän kannattaakin suunnata katseensa hiukan kauemmas tulevaisuuteen päätöstä tehdessään. Ryhmärakennuttamisessa asunto-osakeyhtiön perustamisesta muuttopäivään kuluu aina vähintään kaksi vuotta. Parhaassa tapauksessa olisi mahdollista saada toteutuskustannuksiltaan edullinen uudisasunto, ja kohteen valmistuessa vanhan asunnon myynti tapahtuisi nousevassa asuntomarkkinassa.

Mitä on konsulttialoitteinen ryhmärakennuttaminen?

Kun joukko ihmisiä ryhtyy yhdessä rakennuttamaan itselleen koteja, kutsutaan sitä ryhmärakennuttamiseksi. Kohde voi olla muutaman kodin pientalo, pienkerrostalo tai kymmeniä asuntoja käsittävä kerrostalo. Konsulttialoitteisessa ryhmärakennuttamisessa rakennuttajakonsultti on tulevien asukkaiden apuna jo ennen kuin asukasryhmä on vielä edes kasassa: rakennuttajakonsultti etsii hankkeelle valmiiksi sopivan tontin ja teettää alustavat suunnitelmat.

Rakennuttajakonsultti toimii asukasryhmän vastuullisena projektinjohtajana ja asiantuntijana koko hankkeen ajan, eikä asukkailta edellytetä hankkeissa mitään erityisosaamista. Päätöksenteko säilyy kuitenkin aina asukkailla itsellään, kun asunto-osakeyhtiö on muodostettu. Rakentaminen on tarkasti säänneltyä, ja sen vuoksi pienenkin hankkeen läpivienti edellyttää runsaasti asiantuntemusta ja useiden ammattilaisten yhteistyötä. Ryhmärakennuttamisessa osakas voi osallistua yhtiön toimintaan oman mielenkiintonsa mukaan. Mitään talkootyötä ei edellytetä – ainoastaan kiinnostus omaan asuntoon ja asuinympäristöön riittää.

Ryhmärakennuttamisen edut

Ryhmärakennuttaminen on varsin erilainen tapa hankkia uudisasunto verrattuna perinteiseen asuntokauppaan, esim. rakennusliikkeiden uudistuotantoon. Kyse ei edes ole asuntokaupasta, koska toteutusmallissa asunnon omistajaksi tullaan merkitsemällä osakkeita. Talon tulevat asukkaat muodostavat asunto-osakeyhtiön ja sopivat samalla yhteisesti rakennuksen toteuttamisesta sen lukuun. Rakennuttajakonsultti hoitaa rakennusurakan kilpailuttamisen osakkaiden puolesta.

Ryhmärakennuttamisessa on monia etuja perinteiseen malliin nähden. Taloudellista etua syntyy muun muassa urakan kilpailutuksen hyödyn tullessa asukkaille itselleen. Ryhmärakennuttamisessa ei makseta asunnon hankinta-arvossa grynderin katteita. Kun asunnon hankinta tapahtuu osakkeita merkitsemällä, ei tarvitse myöskään maksaa varainsiirtoveroa. Asuntojen räätälöinti ja laatutason määrittely omien toiveiden mukaiseksi on myös ryhmärakennuttamisen peruslähtökohtia. Asukas pääsee itse vaikuttamaan tulevan kotinsa pohjapiirrokseen, materiaaleihin ja värimaailmaan sekä tulevien naapureidensa kanssa talon yhteistilojen suunnitteluun.

Hankkeen rahoitus ja hallinnointi

Saracon ryhmärakennuttamismallissa puolet asunnon rahoituksesta tulee asukkaalta itseltään omarahoitusosuutena ja puolet kustannetaan yhteisellä taloyhtiölainalla. Yhtiötä isännöi ja taloushallinnosta huolehtii ulkopuolinen asukkaiden valitsema ammatti-isännöitsijä. Kaikki tärkeät päätökset tehdään yhtiökokouksissa osakkaiden kesken.

Katso ja kuuntele Aila Valkilan omakohtaiset kokemukset ryhmärakennuttamisesta Helsingin Jätkäsaaressa: