Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammatillinen kuntoutusselvitys on ponnahduslauta kohti tasapainoisempaa arkea

Ammatillinen kuntoutusselvitys on Kelan kustantamaa kuntoutusta, jonka tarkoituksena on tukea nuoria ja aikuisia työelämään siirtymisessä, siellä jatkamisessa tai töihin palaamisessa.

Mainos | Asiakas saattaa tarvita tukea esimerkiksi työelämään siirtymisessä, hakeutumisessa opintojen pariin tai oman suunnan löytämiseksi tulevaisuuteen. Nuorten kohdalla tuetaan usein tasapainoisen elämän löytämistä, jotta suunnitelmilla on realismia toteutua.

– Kuntoutukseen osallistuneen elämä on saattanut junnata vuosikausia paikallaan ja esimerkiksi peruskoulun jälkeen ei ole tapahtunut mitään. Tuemme asiakasta työnhaun tai opiskelupaikan löytämisen prosesseissa sekä Kelan tukimahdollisuuksien kartoittamisessa, Live-säätiön ylilääkäri Pasi Tiihonen kertoo.

Sopivan polun löytämiseksi Livellä työskentelee moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat lääkäri, psykologi, sosiaalialan asiantuntija, työelämän asiantuntija, toimintaterapeutti ja fysioterapeutti. Moniammatillisen työryhmän etuna on se, että se pystyy katsomaan asiakasta kokonaisvaltaisesti – oli kysymys työelämään liittyvistä, sosiaalisista, psyykkisistä tai fyysisistä haasteista. Tärkeää on, että asiakkaan toimintakykyä arvioidaan ja tuetaan usean eri asiantuntijan toimesta.

– Moniammatillisuus on ehdotonta, jotta ihminen saa tarvittavan avun. Jos henkilö käy vain lääkärillä, saa hän vain yhdennäköisen kulman työllistymistä tai elämää ajatellen. Peilaamme asiaa joka suunnasta, Tiihonen jatkaa.

“Ilman tätä palvelua en olisi kotoa päässyt lähtemään.”

Ammatillinen kuntoutus voidaan toteuttaa Liven toimipisteissä tai etänä. Lisäksi hyödynnetään erilaisia ryhmätyöskentelytapoja. Kuntoutusjakson jälkeen tehdään seurantayhteydenotto, jossa tarkastetaan, onko asiakas päässyt eteenpäin omalla polullaan.

Tiihonen on työskennellyt yli kymmenen vuotta ammatillisen kuntoutuksen parissa. Vuosikymmenen aikana asiakkaiden löytämät polut ja onnistumiset saavat hänet hymyilemään.

– Silloin tällöin henkilö saattaa tulla meille kertomaan työllistymisestään tai ihan vain siitä, että elämässä menee hyvin. Eräs asiakas konkretisoi työmme osuvasti sanomalla, että ilman tätä palvelua en olisi päässyt lähtemään kotoa, Tiihonen kertoo.

Live-säätiö tuottamaa ammatillista kuntoutusselvitystä on saatavilla kolmellatoista eri paikkakunnalla. Palveluun voi hakeutua Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Kotkassa, Porvoossa, Vantaalla, Turussa, Iisalmessa, Joensuussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Tampereella ja Riihimäellä.

Kuinka Akseen hakeudutaan?

Haku tapahtuu Kelan kautta. Yli 30-vuotiaat tarvitsevat Kelan hakemuksen liitteeksi lääkäriltä B-lausunnon, joka sisältää perustelut ja tavoitteet kuntoutukselle. Alle 30-vuotiaat ottavat ensin yhteyttä Kelan kuntoutusasioiden numeroon 020 692 205.

Tarvitsetko apua tai lisätietoja ammatilliseen kuntoutusselvitykseen hakeutumisessa? Katso lisää www.livesaatio.fi/akse ja ota rohkeasti yhteyttä!

Live-säätiö työskentelee sen hyväksi, että mahdollisimman moni pystyy toimimaan suomalaisen yhteiskunnan täysipainoisena jäsenenä. Live tarjoaa yksilöasiakkailleen ammatillista erityisopetusta, neurologista kuntoutusta, ammatillisen koulutuksen ja kuntoutuksen sekä työllistymisen valmennus- ja asiantuntijapalveluita. Live-säätiön palveluksessa työskentelee noin 800 asiantuntijaa.