Mainos: Nordea Tampere

Tee pitkän tähtäimen päätös, jota et kadu - Varmista itsellesi ja läheisillesi hyvä tulevaisuus

Usein kuultu kysymys on, mikä on oikea aika sijoittaa. Siihen on olemassa vastaus, mutta ei välttämättä sellainen, jota kysyjä odottaa.

Sijoitusvinkkejä voi kuunnella esimerkiksi Nordean Sijoituspodi-podcastista, jonka eri mittaisia jaksoja on kuunneltavissa muun muassa YouTubessa, vinkkaa Tarja Lehtonen.

Mainos | - Sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Mitä pidempi sijoitusaika on, sitä paremmat tuottomahdollisuudet ovat, vastaa varainhoitotiimin johtaja Tarja Lehtonen Tampereen Nordeasta.

Nordean tekemän asiakastutkimuksen mukaan lähes 80 prosenttia sen asiakkaista säästää tai sijoittaa varojaan. Vuositasolla sijoitetaan keskimäärin lähes 4 000 euroa. Se on merkittävästi enemmän kuin vuonna 2018 teetetyssä vastaavassa tutkimuksessa, jolloin summa oli 2 000 euroa.

- Tilisäästäminen on edelleen suosituinta Suomessa. Inflaation vuoksi se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen vaihtoehto, Lehtonen toteaa.

Korkoa korolle

Vanha viisaus kertoo, että sijoittaminen ei ole pikajuoksua, vaan maraton. Mitä nopeammin esimerkiksi rahastosijoittamisen aloittaa, sitä paremmin korkoa korolle -ilmiö ehtii kerryttää tuottoa sijoitusaikana. Korkoa korolle-ilmiö tarkoittaa, että säästöjen tuotto lisätään pääomaan sitä mukaa kun sitä kertyy, ja näin myös tuotot kasvavat korkoa.

Tuoton merkitystä voi avata yksinkertaisella laskelmalla. Esimerkiksi 10 000 euron tilivaroista inflaatio syö keskimäärin 200 euroa vuodessa. Jos tuon saman summan sen sijaan säästää rahastoon maltillisella 4 prosentin tuotolla ja 100 euron kuukausisäästöllä, 10 vuoden päästä varallisuutta on liki 30 000 euroa.

- Korkoa korolle -ilmiöitä ei turhaan kutsuta maailman kahdeksanneksi ihmeeksi, Lehtonen naurahtaa.

Tällä hetkellä maailman markkinatilanne on elpymässä, mutta koronan jättämä varjo mietityttää ja aiheuttaa epävarmuutta sijoituspäätöksissä. Säästämiseen ja sijoittamiseen on monenlaisia eri vaihtoehtoja, joista varmasti löytyy kaikille sopiva ratkaisu.

- Siinä missä osa haluaa korkeaa tuottoa sijoituksilleen, osa haluaa säilyttää säästöjensä arvon. Hajauttamista suosittelemme kaikille, Lehtonen sanoo.

Myös erilaisten vastuullisten sijoitusvaihtoehtojen kysyntä ja tarjonta on lisääntynyt. Nordean vastuullisen sijoittamisen ratkaisuissa varmistetaan, että sijoituskohteena olevat yritykset kantavat vastuunsa ihmisoikeuksien, työehtojen, ympäristön ja hyvän hallintotavan osalta ilman, että sijoittajan täytyy tinkiä tuotosta.

Tarja Lehtonen ei ole vielä tavannut sellaista asiakasta, joka olisi myöhemmin katunut päätöstään laittaa rahaa syrjään.

Asiantuntija avuksi

Nordeassa asiakkaalle räätälöidään säästämisen suunnitelma, jonka avulla hän voi halutessaan turvata omaa, lasten tai vaikkapa lastenlasten tulevaisuutta. Suunnitelmassa otetaan huomioon esimerkiksi asiakkaalle sopiva riskitaso ja tavoiteltu tuotto, minkä pohjalta tehdään ratkaisut. Matkan varrella suunnitelmaa voi aina muuttaa.

Kuukausisijoittamisen voi aloittaa minuuteissa Nordean digitaalisella sijoitusneuvojalla Noralla, joka löytyy Nordea.fi-sivulta. Jo 10 eurolla kuukaudessa pääsee hyvin alkuun. Mikäli sijoitettavaa varallisuutta on jo kertynyt, Nordean Premium-asiakkuus tarjoaa merkittäviä etuja. Asiakas ja hänen perheensä saavat tällöin käyttöön henkilökohtaisen varainhoitajan.

- Yleensä asiakkaalle on positiivinen yllätys nähdä, kuinka varoja on kuin huomaamatta kertynyt. Moni toivoo, että olisi aloittanut säästämisen aikaisemmin.

Säästäminen hyödyttää kaikkia – myös asunnonomistajia

Lehtosen mukaan asiakkaat, joilla on asuntolainaa, eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että voivat säästää asuntolainan maksun ohessa.

- Markkinatilanne on nyt erityisen otollinen, koska lainojen korot ovat niin matalalla. Säästäminen lainan lyhennysten rinnalla tuo turvaa mahdollisen koron nousun varalle, Lehtonen vinkkaa.

Lehtonen kehottaa säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneita kuuntelemaan Nordean asiantuntijoiden tekemää Sijoituspodia, jonka eri mittaisia jaksoja on kuunneltavissa muun muassa YouTubessa. Aloittamista pohtiessa voi tutustua myös esimerkiksi Nordea.fi:n sijoituslaskuriin.

- Säästämisessä aloittaminen on se tärkein päätös, Lehtonen summaa.

Tutustu Nordean digitaaliseen sijoitusneuvoja Noraan täällä

Tutustu Nordean Premium Banking varainhoitopalveluihin täällä

Kokeile Nordean sijoituslaskuria tästä linkistä

Tai ota yhteyttä Nordea asiakaspalveluun numeroon 0200 3000 (pvm/mpm)