Mainos: nordea

Varautua kannattaa silloin, kun kaikki on hyvin - Asuntolainan takaisinmaksu voi vaikeutua äkillisestikin

Asuntokauppa käy Pirkanmaalla edelleen vilkkaana ja kotihaaveet toteutuvat päivittäin. Moni lainanottaja ei kuitenkaan tiedä, miten esimerkiksi työttömyys, sairastuminen tai pahimmassa tapauksessa menehtyminen vaikuttaisivat lainan takaisinmaksuun

Mainos | Asuntojen kysyntä ja sitä myötä hintojen nousu on koronavuoden aikana kasvanut ennätysmäiseksi. Korona-aikana nähdyn poikkeuksellisen vahvan asuntokysynnän taustalla on ollut muusta kulutuksesta säästyneiden rahojen suuntaaminen asumiseen, aito tarve vaihtaa asuntoa tilanteiden muuttuessa sekä matala korkotaso. Kasvukeskusten lisäksi myös kehyskunnissa on tällä hetkellä suurta vetovoimaa. Kauppa käykin Pirkanmaalla hyvin ja halutuimmilla alueilla ostajia on myyjiä enemmän.

Unelmien kodin löytyminen on tietysti iloinen tapahtuma ja siitä on syytä nauttia. Moni suomalainen ei kuitenkaan asuntoa ostaessa tule miettineeksi, millä tavalla erilaiset äkilliset vastoinkäymiset vaikuttaisivat kykyyn maksaa lainaa takaisin. Miten pärjättäisiin laskujen ja lainanmaksun kanssa, jos vakava sairaus veisi pois työelämästä vuodeksi?  Löytyisikö työttömyyden yllättäessä uusi työpaikka helposti? Kuinka kauan rahat riittäisivät, jos työkyky menetettäisiin kokonaan? Entä kuinka perheen kulut hoidettaisiin, jos jompikumpi lainanottajista menehtyisi yllättäen?

– Elämän käännekohdissa, kuten omaa kotia hankkiessa, perhettä perustettaessa tai erotessa, on erinomainen hetki pysähtyä miettimään omaan elämään ja talouteen kohdistuvia riskejä, asuntorahoitusjohtaja Taru Hallamaa neuvoo.

Yllättävien vastoinkäymisten todelliset vaikutukset ovat monesti odotettua suurempia, ja tulotason lasku voi tulla ikävänä yllätyksenä. Kun jää työttömäksi tai sairauslomalle, saattaa alentunut tulotaso tuoda haasteita asuntolainan maksamisen lisäksi jopa tavallisesta arjesta selviytymiseen. Joka viides suomalainen sairastuu vakavasti ennen eläkevuosiaan ja pitkän sairauspoissaolon aikana tulot voivat tipahtaa puoleen normaalista. Työttömäksi jäädessä ansiosidonnainen päiväraha ei säilytä totuttua elintasoa.

Muutosten keskellä oma koti antaa turvaa. Arjen rutiinit tutussa ympäristössä tuovat jatkuvuutta vaikeassa tilanteessa. Asuntolainan maksuun voi toki neuvotella taukoa, mutta vaikean tilanteen pitkittyessä voi jopa rakkaan kodin myyminen osoittautua ainoaksi vaihtoehdoksi. Kun oma tukiverkosto sekä lasten koulut ja harrastukset ovat lähellä, voi kauemmaksi muuttaminen olla epämiellyttävä ratkaisu.

Kaikkia riskejä ei kannata kantaa yksin

Jokaisen asunnonostajan kannattaa miettiä, minkälaisia riskejä on valmis ottamaan – kaikkia riskejä ei tarvitse kantaa omilla harteilla. Vakuutus on helppo keino varautua. Vaikka uudesta kodista haaveillessa riskit tuntuvat kaukaisilta, harva katuu vakuutuksen ottamista. Liian moni havahtuu vakuutuksen tärkeyteen vasta, kun se on liian myöhäistä – eli silloin, kun itselle tai läheiselle tapahtuu jotakin ikävää.

– Vakuutushan tuo paitsi taloudellista turvaa myös mielenrauhaa, asuntorahoitusasiantuntija Maria Lainela huomauttaa.

Turvaamisen keskustelu onkin kiinteä osa asuntolainaneuvottelua. Tärkeä osa asuntorahoitusasiantuntijan työtä on varmistaa, että kodinostajan haave kestää myös aikaa ja muutoksia. Tämän vuoksi Nordean ammattilaiset käyvät aina yksilöllisesti läpi turvaamisen ratkaisut niin korkojen nousun kuin myös lainanottajan kohtaamien äkillisten tapahtumien, kuten sairastumisen tai työkyvyttömyyden, varalle. Nordean MyLife-henkivakuutus tarjoaa vaihtoehtoja asiakkaan tarpeen mukaan.

– Turvaamisen keskustelu ei ole ylimääräinen vaan olennainen osa jokaista asuntolainaneuvottelua, Lainela toteaa.

Nordean laina-asiakkaat saavat omaan taloudelliseen tilanteeseen pohjautuvan ehdotuksen jo ensimmäisen asuntolainaneuvottelun yhteydessä. Yksityiskohdat voi päättää siinä samassa hetkessä tai viimeistään kun uusi koti löytyy. Ratkaisu saadaan räätälöityä jokaiselle sopivaksi – korvaussummia pystyy muuttamaan myös vakuutusaikana.

Samalla on syytä muistaa, että joihinkin riskitekijöihin voi myös itse vaikuttaa. Kun elämäntavat ovat kunnossa sekä pankki että asiakas hyötyy.

– Aktiivinen liikkuja voi saada merkittäviä etuja vakuutukseensa. Kannustamme näin asiakkaitamme vaikuttamaan niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa eli pitämään itsestään huolta, asuntorahoitusasiantuntija Taina Paulamäki kertoo.

Vakuutukset ovat toki vain yksi tapa turvata omaa taloutta ja arkea. Esimerkiksi säännöllinen säästäminen on lisääntynyt etenkin nuorten asiakkaiden keskuudessa ja firettämisestä (Financial Independence, Retire Early) eli taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta on tullut jo Suomessakin tuttu trendi.

– Meidän työmme on sekä mahdollistaa unelmia että auttaa asiakasta varautumaan tulevaisuutta varten, Paulamäki kiteyttää.