Mainos: Nordea Tampere

Näin varmistat tuoton sijoituksillesi – ”Heilahtelua ei pidä säikähtää”

Sijoittamisesta puhutaan paljon, mutta aloittaakseen ei tarvitse olla asiantuntija. Nordean varainhoitajien asiantuntemus auttaa laatimaan juuri sinulle sopivan sijoitussuunnitelman.

Nordean Otto Laine ja Juuso Niemelä huolehtivat tamperelaisten asiakkaiden sijoituksista.

Mainos | Pörssivuosi 2020 oli erinomainen oppitunti siitä, miten tärkeää maltti on rahamarkkinoilla. Vaikka koronavirus pudotti pörssikursseja keväällä dramaattisesti, vuoden alusta vuoden loppuun keskeiset indeksit olivat lopulta plussalla.

Nordea Premium Banking Tampereen varainhoitajat Juuso Niemelä ja Otto Laine kehottavat sijoittajia pysymään markkinoilla ja katsomaan pitkän aikavälin kehitystä.

– Markkinoiden ajoittaminen on kaikkein vaikein asia sijoittamisessa. Isoimmat yksittäiset pörssin nousupäivät ajoittuvat yleensä siihen, kun ollaan ihan aallonpohjalla. Heilahtelua ei pidä säikähtää, Juuso Niemelä sanoo.

Vaikka yksittäisten pörssipäivien merkitys voi olla pitkälläkin aikavälillä suuri, kaikkein varminta on pitää pää kylmänä rajuissakin heilahteluissa.

– Korot tulevat olemaan vielä pitkään matalalla, joten osakemarkkinat on tällä hetkellä se, mistä tuottoa kannattaa lähteä hakemaan, Otto Laine toteaa.

Niemelän mukaan nopeiden voittojen tavoittelua voi toki harrastaa, mutta oman varallisuuden kerryttämisen ja tasaisen tuoton näkökulmasta se ei ole järkevää.

– Alle kolmen vuoden sijoitushorisontti ei minusta ole kovin relevantti vaihtoehto. Yleensä kannattaa miettiä vähintään viiden, kuuden vuoden päähän. Mitä pitemmälle tulevaisuuteen malttaa katsoa, sitä enemmän tuottoa on mahdollista saada.

Hajauttaminen hillitsee riskiä ja kasvattaa tuottoa

Helsingin pörssin osuus koko maailman osakemarkkinasta on 0,3 prosenttia. Sijoitusten hajauttaminen on jo monille tuttu neuvo, mutta tästä huolimatta monet haluavat sinnikkäästi keskittyä yksinomaan kotimaan markkinoille.

– Suomalaisia yksityissijoittajia kun miettii, niin moni on kiinnostunut ainoastaan kotimaisesta markkinasta. Meidän tehtävämme on luotsata sijoittajia maailmanlaajuisen hajautuksen suuntaan, jolloin saadaan alueellista riskiä pienemmäksi, Otto Laine sanoo.

Hajauttaminen paitsi pienentää markkinariskiä myös kasvattaa tuotto-odotuksia. Niemelä kertoo esimerkkinä, että suurimmat yhdysvaltalaiset yritykset ovat yksinään arvokkaampia kuin koko Helsingin pörssi.

– Helsingin pörssi on noussut viime vuoden koronakuopasta todella hyvin kansainvälisessä vertailussa. Mutta kun verrataan Helsingin pörssin yleisindeksiä esimerkiksi yhdysvaltalaiseen S&P500-indeksiin viimeisen kymmenen vuoden aikana, huomataan, että Yhdysvallat on talousvetoisena valtiona tuottanut huomattavasti enemmän varallisuutta salkkuihin.

Kaikkein tärkeintä on se, mitä asiakas haluaa sijoitukseltaan. Toiset haluavat tehdä paljon päätöksiä itse, kun taas toiset luottavat varainhoitajien asiantuntemukseen.

– On esimerkiksi nuoria sijoittajia, joilla ei ole työ- ja perhekiireiden keskellä aikaa keskittyä markkinoiden seuraamiseen, Otto Laine sanoo.

Kun asiakkaalle lähdetään tekemään sijoitussuunnitelmaa, aloitetaan yleensä kartoittamalla olemassa oleva kokonaisvarallisuus.

– Sijoitushorisontti, tuotto-odotus ja riski ovat keskeisiä asioita. Arvonvaihteluvälin pitää tuntua asiakkaalle oikealta ja sopivalta, Niemelä sanoo.

– Katsomme aina asiakkaan tilannetta kokonaisuutena. Voimme miettiä Nordean lakimiehen kanssa myös perhe- ja perintöoikeudellisia asioita, Laine jatkaa.

Vastuullisuus kiinnostaa sekä nuoria että vanhoja

Otto Laine ja Juuso Niemelä kertovat, että vastuullinen sijoittaminen kiinnostaa nyt kaikenikäisiä.

Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa esimerkiksi ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvien asioiden huomioon ottamista sijoitustoiminnassa.

– Asiakkaat kysyvät vastuullisuudesta tänä päivänä todella paljon, Otto Laine sanoo.

Vastuullisuuskysymykset kiinnostavat sekä jo vuosikymmeniä sijoittaneita että nuoria vasta-alkajia. Sijoittaminen nähdään enenevässä määrin keinona muuttaa maailmaa. Paitsi että se antaa mahdollisuuden tukea vastuullisesti toimivia yrityksiä, se luo painetta kaikille yrityksille kehittää toimintaansa vastuullisemmaksi.

Nordealla on laaja valikoima vastuullisuutta painottavia sijoitustuotteita, ja varainhoitajien avulla on mahdollisuus kohdentaa sijoituksiaan yksityiskohtaisemminkin.

Viisi vinkkiä sijoittajalle

* Laadi sijoitussuunnitelma yhdessä asiantuntijan kanssa

* Pysy suunnitelmassa sinnikkäästi, älä hötkyile

* Tutustu myös vastuullisen sijoittamisen ratkaisuihin

* Pistä tuottamattomat tilivarat töihin

* Automatisoi vaivaton kuukausisäästäminen

Haluatko tietää lisää Premium-asiakkuudesta? Täältä näet Premium-asiakkuuden edut:

nordea.fi/premium

Jos et ole vielä Nordean Premium-asiakas ja haluat keskustella lisää, täytä yhteydenottolomake, otamme sinuun yhteyttä: nordea.fi/premiumasiakkaaksi

Jos olet jo Nordean Premium-asiakas, voit olla yhteydessä suoraan Premium Asiakaspalveluun joko puhelimitse numerossa 0200 3000 tai Mobiilipankin Ota yhteyttä -linkin kautta.