Mainos: Ekokumppanit Oy

Tampereella tehdään ainutlaatuista työtä kestävämmän tulevaisuuden puolesta

Ekokumppanit Oy on Tampereen kaupunkikonserniin kuuluva, voittoa tavoittelematon yhtiö, joka edistää kestävän kehityksen mukaisia elämäntapoja ja yritystoimintaa Tampereen seudulla. Muun muassa Vuoden Retkikohteeksi viime vuonna valittu Kintulammin retkeilyalue on Ekokumppaneiden käsialaa.

Kintulammin retkeilyalue on tamperelaisten suosiossa. Myös Ekokumppaneiden viestintäpäällikkö Carl Willandt viihtyy alueella.

Mainos | – Ekokumppanit on ehkä sellainen hiljainen taustapuurtaja, jonka työ näkyy kaikkialla, mutta tekijä ei niinkään, naurahtaa yrityksen viestintäpäällikkö Carl Willandt.

– Mutta tokihan meidän tavoitteenamme on nostaa myös omaa profiiliamme, jotta meidät tunnettaisiinkin sellaisena toimijana, mitä olemme; ainutlaatuisena kestävän kehityksen asiantuntijana ja suunnannäyttäjänä, Willandt lisää.

Kintulammi - tamperelaisen lähiretkeilyn Mekka

Vuonna 2018 käyttöön vihitty Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue suunniteltiin vastaamaan noin 10 000 vuosittaisen kävijän tarpeisiin. Keväällä 2020 alue valittiin Vuoden Retkikohteeksi. Sitten saapuivat koronaepidemia ja ennennäkemätön luonto- ja lähimatkailubuumi.

– Alueen suosio räjähti. Vuoden 2020 aikana Kintulammilla vieraili yli 50 000 kävijää, kertoo alueen toteuttamisen pääarkkitehti ja ylläpidosta tiiminsä kanssa vastaava Petri Mäkelä Ekokumppaneilta.

Kintulammin retkeilyalue tarjoaa luonnonrauhaa ja upeita elämyksiä vain 20 kilometrin päässä Tampereen Keskustorilta.

Kävijämäärän odottamaton kasvu aiheutti lisäpainetta sekä Kintulammin luonnolle että ylläpidolle, mutta Ekokumppaneiden nopean reagoinnin ansiosta tilanne saatiin pidettyä hallinnassa.

– Alueen palveluita on kehitetty muun muassa laajentamalla pysäköintialueita, rakentamalla käymälöitä ja lisäämällä tulipaikkojen polttopuutäydennyksiä. Lisäksi alueelle on toteutettu ja suunnitteilla uusia reittejä, jotka tarjoavat lisätilaa ja -rauhaa sitä kaipaaville, Mäkelä listaa.

EkoLive - ajankohtaista tietoa ja vinkkejä kestävämpään elämään

Siinä missä korona toi Ekokumppaneiden luontotiimin arkeen lisää vilskettä, yrityksen aktiiviselle tapahtumatuotannolle epidemia aiheutti suuria haasteita.

– Tieto ensimmäisistä kokoontumisrajoituksista saapui vain kolme päivää ennen kevään suurinta tapahtumaamme, Pakkahuoneelle suunniteltua SWAP!-vaatteidenvaihtotapahtumaa, Willandt huokaisee.

Kevään ja kesän tapahtumien peruminen aiheutti paljon työtä ja harmia.

Kuukautta aiemmin Ekokumppanit oli lanseerannut oman EkoLive-tapahtumakonseptinsa, jossa kestävän kehityksen kotimaiset kärkinimet tarjoavat tamperelaisille mahdollisuuden kuulla ja keskustella aihealueen ajankohtaisimmista teemoista. Helmikuussa 2020 järjestetyssä ensimmäisessä EkoLivessa puhujana oli Nollahukka-aiheen pioneeri Otso Sillanaukee ja paikalla useita kymmeniä kiinnostuneita tamperelaisia.

– Fiilikset olivat katossa, kunnes maailma heitti kärrynpyörää, Willandt toteaa.

Maalis- ja huhtikuun tapahtumien peruunnuttua Ekokumppaneilla todettiin, että vuonna 2020 onnistunut tilaisuus ei voi olla fyysisestä paikasta kiinni.

– Toukokuun EkoLiven striimasimme toimistoltamme, Willandt kertoo. – Sen jälkeen sovimme yhteistyöstä G Livelabin kanssa, josta käsin olemme syyskuusta lähtien näyttäneet kaikki EkoLivet suunnitellusti ja ammattilaistasoisesti suorana lähetyksenä YouTube-kanavallamme.

Turvavälit on pidetty kunnossa korona-ajan EkoLive-tilaisuuksissa.

Vaikka EkoLiven tärkein tehtävä onkin jalkauttaa kestäviä elämäntapoja ja välittää tietoa tamperelaisille, näkee Willandt tilaisuuksien järjestämisellä olevan suurempaakin merkitystä.

– Korona iski moniin paikallisiin yrityksiin paljon kovempaa kuin meihin. Siksi koemme tärkeäksi, että pystymme tukemaan edes yhtä tilanteesta kärsinyttä yritystä järjestämällä EkoLive-tilaisuudet G Livelabissa, joka ei ole rajoitusten vuoksi voinut palvella asiakkaitaan normaalilla tavalla yli vuoteen. Se on sitä paikallista vastuullisuutta, jota peräänkuulutamme muiltakin, mutta ennen kaikkea itseltämme, Willandt toteaa.

Seuraava EkoLive järjestetään maanantaina 10. toukokuuta, jolloin tilaisuuden aiheena ovat Pirkanmaan retkeily- ja pyöräilymahdollisuudet. Tällä kertaa lavalle nousevat Ekokumppaneiden työntekijät Petri Mäkelä sekä yrityksen kestävän liikkumisen asiantuntija, projektipäällikkö Olli Vakkala. Willandtin mukaan jatkossakin tilaisuuksissa nähdään entistä enemmän yrityksen omia asiantuntijoita.

– Olemme luvanneet, että EkoLivessä käydään faktoihin pohjautuvaa keskustelua kotimaisten kärkinimien johdolla ja se lupaus pitää. Kestävän kehityksen mukaisissa teemoissa tällaiset kärkinimet löytyvät onneksemme usein varsin läheltä, Willandt toteaa hymyillen.

Ekokumppanit Oy

Vuonna 2003 perustettu, Tampereen kaupungin, Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n ja Tampereen Sähkölaitos -konsernin omistama, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö.

Yritys tuottaa Tampereen seudulla tiedotus-, neuvonta- ja asiantuntijapalveluita, joilla edistetään kestävän kehityksen mukaista elämäntapaa ja yritystoimintaa.

ekokumppanit.fi